Alo!

MINIĆEVA KUĆA RAKIJE, SVETSKE RAKIJE IZ PREPEČENI BEZ PREMC

-

Rakija je nacionalni brend, gotovo simbol srpstva, na svetske trpeze stiže u svakom obliku, a da bi se pravila ona vrhunskog kvaliteta, čovek mora imati sreće da se rodi u Trepči, na južnim padinama planine Vujan, a da mu blizu budu Suvobor i Rudnik zbog otkupa voća.

Tako svoju priču počinje Stanimir Cane Minić, čija porodica u Trepči živi duže od dva i po veka, a proizvodnj­om rakije bavi se od pamtiveka.

- Svi u mojoj porodici su se bavili proizvodnj­om rakije, i mene je ceo život nešto vuklo ka tome, iako sam se do tri godine pred penziju bavio građevinom. Na prvom takmičenju osvojio sam tri nagrade, razmislio malo o svemu i odlučio da se okrenem tom poslu. Ne može čovek dva posla uspešno da radi - kaže on i dodaje da majstor koji peče rakiju mora da zna ša hoće i da sve odradi onako kako treba, ali ne baš onako kako su to radili naši dedovi i pradedovi, već treba nešto i da se pročita.

Da bi bila vrhunskog kvaliteta, rakija treba da stoji najmanje šest godina i da promeni pet

buradi.

- Rakija treba da stoji u hrastovi buradima, ali svak dine treba promen kojem stoji. Rakija pije tek posle šest g stoji 15 godina, vi na, već kako je rak bitno je i od čega odsto svoje proizvo rim autotohnim so jer one daju taj vrh sagovornik.

U Minićevom po 30 različitih vrsta r pije rakija od šljive sija i takiša, a rakij po prestoničk­im ka nićeve rakije od m lograma maline. Od 2005, kada je vosadsk rakije priz sled nem bolju našo Stanim osvoji prva

sta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia