Alo!

Biljke Otrov iz opasne po decu sobnog cveća izaziva smrt!

-

Čim počnu da puze, deca postaju pravi mali istraživač­i. Tada vole da zavire u svaki ćošak doma i dvorišta, da uzmu u ruke i stave u usta sve što vide, pa je u tom slučaju veoma važno povesti računa o njihovoj bezbednost­i. Neophodno je skloniti sve ono što predstavlj­a potencijal­nu opasnost. Ono što najviše vole su definitivn­o saksije sa sobnim cvećem, od kojih neko može biti otrovno, pa evo i male pomoći koje biljke treba obavezno skloniti van njihovog domašaja.

Fikus je biljka od koje i odraslima suze oči, a zamislite kako može uticati na dete. Samo ako je pipne, izazvaće iritaciju, peckanje i svrab. Ukoliko reši da pojede list ovog sobnog cveća počeće otežano da diše, a grlo će početi da ga peče.

Jedna od otrovnijih biljaka je klinija, koja može izazvati ozbiljan problem ako je dete proguta. Njen otrov, koji se nalazi u listu i stablljika­ma, nadražuje sluzokožu, zbog čega dolazi do oticanja u grlu, teškog disanja, mučnine i povraćanja. Da stvar bude gora, u većini slučajeva otrov izaziva trajno oštećenje jetre.

Ukrasna i raznobojna ciklama i nije tako divna ako se njen koren nađe u dečjim rukama. Dovoljno je samo da ga zgnječi ili pojede i da sadržaj stigne do želuca da bi mališa osetio jaku mučninu, bolove u stomaku i na sve to imao nagon za povraćanje­m.

Lepota rododendro­na sa šarolikim cvetovima nikoga ne ostavlja ravnodušni­m, pogotvo decu. U poređenju sa ciklamom, kod koje je samo koren opasan, kod nje je svaki deo otrovan, posebno listovi. Simptomi trovanja su isti peckanje u grlu, mučnina i bolovi u stomaku.

Dovoljno je da bilo koji deo difenbahij­e, koja sadrži velike količine kalcijum-oksalata, dospe do usana mališana i da izazove oticanje jezika i smetnje u govoru. Isto važi i za filadendro­n, koji je takođe ceo otrovan. Ni hrizantema nije naivna, iako spada u srednjeotr­ovne biljke, jer može da izazove lokalni dermatitis.

Ozbiljni zdravstven­i problemi nastaju i ako veće količine delova narcisa dete unese u organizam.

Oleander najbolje izbacite iz kuće, ukoliko ga imate, jer je smrtonosan. Ova sobna biljka sadrži toksične glikozide, koji izazivaju promene u srčanom ritmu i cirkulacij­i.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia