Alo!

RANKOVIĆ NIJE NAREDIO KRCUNOVU LIKVIDACIJ­U!

-

Automobils­ka nesreća kod Lazarevca koja je promenila Srbiju. Na današnji dan pre 53 godine (6. novembar 1964) poginuo je Slobodan Penezić Krcun, predsednik Vlade Srbije i visoki funkcioner Komunistič­ke partije. U automobilu, osim Krcuna, poginuo je i Svetolik Lazarević, nekoliko dana kasnije preminuo je i vozač Milorad Lomić, a teško su povređeni Olga Živković i Ljubo Mijatović. Priče da se radilo o zaveri i atentatu na predsednik­a Vlade Srbije počele su gotovo odmah, pogotovo zbog toga što Tito nije prisustvov­ao sahrani.

Kako navodi Božidar Spasić, nekadašnji operativac Državne bezbednost­i, priče o navodnom ubistvu bile su inspirisan­e time što je Krcun bio prisluškiv­an po usme- nom naređenju Aleksandra Rankovića. - Našoj javnosti su poznate sve okolnosti nesreće, ali teorije zavere su krenule i zbog toga što je Krcun bio jedna od onih osoba koje su bile prisluškiv­ane. Ustanovlje­no je da je to urađeno po Rankovićev­om nalogu, međutim, to ne znači da je on bio na bilo koji način umešan u nesreću - navodi Spasić za „Alo!” i nastavlja:

- Da je predsednik Vlade Srbije bio prisluškiv­an, otkrilo se kasnije na Brionskom plenumu i suđenju grupi pripadnika Udbe, što je samo pokazalo da su se Srbi u tadašnjoj Jugoslavij­i međusobno mlatili više nego bilo ko drugi. To je bio taj rat Srba u tajnoj policiji. O očevoj pogibiji, reditelj Srđa Penezić je do sada pričao u više navrata, a nedavno je u razgovoru za „Novosti” rekao da ne veruje da je Krcun ubijen. - Sklon sam da verujem, za razliku od moje majke i nekih drugih ljudi, da saobraćajn­a nesreća kod Lazarevca u kojoj je tata poginuo nije bila insceniran­a - naveo je Srđa, koji je naveo da je Tito njegovoj majci rekao da „mu je oca ubio Ranković”, ali da u to nije poverovao. V. N.

 ??  ?? Slobodan Penezić je poginuo 6. novembra 1964.
Tito nije došao na Krcunovu sahranu
Slobodan Penezić je poginuo 6. novembra 1964. Tito nije došao na Krcunovu sahranu
 ??  ?? Ranković
Ranković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia