Alo!

NEMA ČEKANJA, PACIJENT JE UVEK U PRAVU!

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

U Domu zdravlja „Palilula“, najvećem u prestonici, gde se leči 280.000 ljudi, nema redova, gužvi, poštuje se zakazano vreme pregleda, ima dovoljno lekova i svih vakcina, posebno MMR - protiv malih boginja, zauški i crvenke, niko neće biti vraćen bez pregleda i, najvažnije, tamo je pacijent uvek u pravu! Ovo je ukratko opis aktuelnog stanja u toj zdravstven­oj ustanovi, čiji je direktor dr Aleksandar Stojanović, koji za „Alo!“kaže:

- Bez zakazivanj­a dolaze trudnice, deca, hitni slučajevi, ali i starija populacija Palilulaca, kojima je odmah neophodan lekar. Ukoliko 400 ljudi dođe u laboratori­ju, svi će biti primljeni! Takođe, svako može jednom godišnje i preventivn­o da uradi analize krvi i urina. Ovde ih čekaju ljubazno osoblje, dobra higijena, poštuje se satnica pacijenta. Trenutno vladaju respirator­ne infekcije, prelazak je u takozvani zimski period, ali kao što vidite, redova nema. Sve naše ambulante na levoj i desnoj obali Dunava su snabdevene vakcinama i svako ko želi da se zaštiti od gripa dovoljno je da dođe u Dom zdravlja - navodi dr Stojanović i dodaje da se u toj ustanovi maksimalmn­o čeka pet dana na pregled specijalis­te - interniste, oftalmolog­a i drugih, a ne mesecima, kao nekada!

- Svaki lekar mora da poštuje pacijenta, jer je pacijent uvek u pravu. Ista je situacija u svim našim ambulantam­a, u Krnjači, Kotežu, Borči, Padinskoj Skeli i Ovči. Obe obale Dunava pružaju istu zdravstven­u zaštitu. Postigli smo to zapošljava­njem dovoljnog broja lekara. Trenutno su aktuelna dva konkursa za prijem po jednog ginekologa i pedijatra - navodi on.

Prema njegovim rečima, uvedene su novine na odeljenju ginekologi­je - trudnice se primaju bez zakazivanj­a, rade se sve analize, ultrazvučn­i pregledi, mamografij­a.

- Takođe, radimo i preventivn­e preglede. Pre dve nedelje bilo je čak 110 žena. One nisu znale da mogu da rade mamografij­u bez zakazivanj­a - kaže naš sagovornik i dodaje:

 ??  ?? Internisti primaju
22 najmanje pacijenta
dnevno
Internisti primaju 22 najmanje pacijenta dnevno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia