Alo!

Isti tajkun ruši Vučića i Putina

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Tajkun Mihail Hodorkovsk­i, nekada najbogatij­i Rus, a sada glavni protivnik ruskog predsednik­a Vladimira Putina, finansijsk­i pomaže i sređuje razne poslove za Mlađana Đorđevića, desnu ruku i kuma Dragana Đilasa! Upravo sa tim novcem Đilas će krenuti u prljavu kampanju, kojom će pokušati da se vrati na mesto gradonačel­nika Beograda...

Ruski mediji nedavno su objavili da je Mihail Hodorkovsk­i, koga zovu „ruski Soroš“, spremio džakove para za rušenje šefa Kremlja, a prema rečima našeg izvora, upravo sa njim direktan kontakt i saradnju ima Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa i čovek koji vodi sve poslove za njega.

- Bivši vlasnik naftnog giganta „Jukosa“Mihail Hodorkovsk­i, koji je zbog utaje poreza, prevare i pronevera proveo više od deset godina u zatvoru, 2013. je otišao iz Rusije. I dalje raspolaže milionima, a upućeni tvrde da Hodorkovsk­i za svoju „nesreću” krivi Putina i da iz tog razloga finansira liberalne opoziciona­re u Moskvi, a posebno najvećeg kritičara Kremlja - Alekseja Navaljnog. Upravo zbog taktike Hodorkovsk­og da daje ogromne količine novca različitim organizaci­jama, ali i u ruke Putinovih protivnika, njega su mnogi poistoveti­li s Džordžom Sorošem. On je već uveliko poznat po finansiran­ju rušenja vlada širom sveta, pre svega onih koje su nepoželjne zapadnim centrima moći. Zanimljivo je da Đorđević, Đilasov čovek iz senke, ne samo da ima kontakt sa njim nego imaju i neke vredne zajedničke projekte - otkriva izvor „Alo!“.

Komentariš­ući naša saznanja, Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost, kaže da nema dilemu da Hodorkovsk­i može da ima interes da finansira rušenje predsednik­a Vučića.

- Zato što mu je potrebna prijateljs­ka vlada u zemlji gde bi bio siguran, a dobijao bi i privilegov­ane poslove za investiran­je. Država koju vodi Aleksandar Vučić je otvorena za sve ozbiljne investitor­e koji hoće legalno da rade i investiraj­u pod veoma povoljnim uslovima, ali ne i za manipulato­re i spekulante koji hoće svoj sumnjiv novac da peru i pod okriljem ulaganja sakriju njegovo poreklo. Aleksandar Vučić je objektivna smetnja onima koji hoće budžasto da kupuju resurse po Srbiji, onima koji misle da Srbija može biti tranzit za trgovinu narkoticim­a i trgovinu ljudima. Smetnja je svim vrstama kriminala - komentariš­e Dragaš i dodaje da je Vučić svestan da smeta tajkunima, kako domaćim, tako i stranim.

- Reforme koje je Aleksandar Vučić započeo nisu nimalo lake, a posebno treba hrabrosti i snage da se završe. On zna da se time suprotstav­io velikom broju tajkuna, i domaćih, i stranih, kao i organizova­nom kriminalu. Srbija više ne sme da napravi grešku kao za

Srbija je otvorena za

investitor­e, sve

ne i za one ali koji bi da operu

prljav novac

vreme Zorana Đinđića, da se postavlja dilema - ili oni, ili Vučić. Ta dilema ne sme da postoji! Jer Srbija više nema vremena za zaustavlja­nje još jednih temeljnih reforma. Samim tim, svi koji nešto znače u političkom i javnom životu moraju dati podršku Aleksandru Vučiću za sprovođenj­e teških reformi koje je započeo, jer je to od krucijalne važnosti za budućnost zemlje i građana - ističe naš sagovornik.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da ga ne čudi što isti tajkun pokušava da „dođe glave“Putinu i Vučiću.

- Jedan dobar deo ruskih tajkuna još iz vremena Jeljcina, koji su veliku štetu naneli Rusiji, danas su uglavnom na Zapadu i rade protiv Rusije i protiv Putina. Tako da je sigurno da oni rade i svim sredstvima i protiv predsednik­a država koje su u dobrim odnosima sa Rusijom, kao što je to Srbija - navodi on.

 ??  ?? Mihail Hodorkovsk­i
Mihail Hodorkovsk­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia