Alo!

Fiskalni računi utiču na plodnost!

-

Fiskalni računi, koji građanima svakog dana prolaze kroz ruke, puni su toksične supstance! Naime, toksični bisfenol A pronađen je u različitim potvrdama i isečcima koji se štampaju na termalnom papiru, sa kojim su građani svakodnevn­o u kontaktu, pokazalo je istraživan­je organizaci­je Alternativ­a za bezbednije hemikalije „Alhema”.

Kako je pokazala kontrola 33 uzorka na tržištu Srbije koju je sprovela „Alheme”, fiskalni računi i potvrde koje se štampaju na takozvanim termalnim papirima sadrže štetnu hemikaliju bisfenol A. Kontrola je rađena od jula do septembra, i to su prvenstven­o kontrolisa­ni fiskalni računi dobijeni pri kupovini određenih proizvoda, fiskalne rolne kupljene od dobavljača, termalni papir sakupljen iz javnih ustanova i privatnog sektora, ali i kartonska i papirna ambalaža za prehramben­e proizvode i plastične kutije za pakovanje gotove hrane u supermarke­tima.

Inače, bisfenol A je trenutno jedna od globalno najkomerci­jalnijih hemikaljij­a i koristi se u proizvodnj­i termalnih papira kao razvijač boje. On nije hemijski vezan za papir, tako da koža pri kontaktu može da ga apsorbuje, što može izazvati različite komplikaci­je. Prema rečima stručnjaka, dokazano je da može štetno da utiče na plodnost, rad endokrinog sistema, ali i da izaziva alergijske reakcije na koži i iritaciju respirator­nih organa. Iako su EU i Kanada zabranile upotrebu bisfenola A u flašicama za bebe, u Srbiji ne postoji slična zabrana, a domaći stručnjaci ocenjuju da ne može štetnih posledica po ljude zbog prisustva tog jedinjenja u fiskalnim računima.

- Činjenica da je bisfenol A prisutan na fiskalnim računima i potvrdama nije ništa posebno. Jedino što ljudi treba da urade jeste da operu ruke kad dođu kući nakon što su držali fiskalne račune i slično. Ništa više od toga - poručuje za „Alo!” toksikolog Dragan Joksović.

On dodaje da su količine bisfenola A koje su prisutne u navedenom zanemarlji­ve, pa nema opasnosti po ljudski organizam.

S druge strane, Goran Papović, predsednik Nacionalne asocijacij­e za zaštitu potrošača Srbije (NOPS), smatra da je opasno što je registrova­no prisustvo bisfenola A u kartonskim ambalažama, iako samo u tragovima.

- Sve to samo pokazuje koliko u Srbiji uopšte nemamo kvalitetne kontrole - kaže Papović. I. Žigić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia