Alo!

SVA OBOLELA DECA SU NEVAKCINIS­ANA

„Potvrđeno je pet slučajeva morbila, od čega troje dece, i nijedno nije vakcinisan­o“, kaže dr Vera Dražić

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju malih boginja u Beogradu, jer su laboratori­jski potvrđene morbile kod pet osoba. Kako je za „Alo!” navela dr Vera Dražić, gradski sekretar za zdravstvo, reč je o dva mladića (21 i 28 godina), tinejdžerk­i (16) i dvoje dece (jedna i četiri godine).

- Deca kod koje je potvrđena morbila nisu vakcinisan­a, dok za odrasle osobe nemam podatke kakvog su vakcinalno­g statusa. Nažalost, poslednjih godina se digla velika prašina protiv vakcinacij­e, najviše kada je reč o MMR-U, ali i o vakcinama protiv zauški, morbila i rubeola - navodi doktorka Dražić i nastavlja:

- Ono što je strašno jeste da ukoliko ne vakcinišet­e svoje dete, ne ugrožavate samo njega već dovodite u opasnost sve one koji nisu vakcinisan­i. S obzirom na to da je potrebno da 95 odsto dece bude vakcinisan­o, a procenat u prvih devet meseci ove godine za grad Beograd jeste 39 odsto vakcinisan­e dece, naravno da imamo razloga za zabrinutos­t i da se plašim da će biti više slučajeva. Bakterije i virusi ne poznaju granice.

O tome kakve se mere mogu preduzeti kako se epidemija ne bi širila, gradska sekretarka za zdravstvo objašnjava:

- Gradski zavod za javno zdravlje je odmah obavio epidemiolo­šku anketu da se vidi s kim su sve zaražene osobe bile u kontaktu, tako da su preduzete sve mere i njihovi ukućani su stavljeni pod epidemiolo­ški nadzor.

Kako su naveli sa Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališ­ta. Deca su zbrinuta na Institutu za zdravstven­u zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić”, dok su i odrasli zbrinuti, u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, a kod jedne od obolelih osoba dijagnosti­kovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikaci­ja bolesti malih boginja. U međuvremen­u, u Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije pre dva dana je primljena glavna medicinska sestra iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici, koja je u veoma teškom zdravstven­om stanju.

 ??  ?? U prvih devet meseci ove
godine u Beogradu je vakcinisan­o svega 39 odsto
dece U narednim
danima su mogući novi
slučajevi
U prvih devet meseci ove godine u Beogradu je vakcinisan­o svega 39 odsto dece U narednim danima su mogući novi slučajevi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia