Alo!

Isplači se, bi će ti lakše!

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

Suze nisu bauk! Prestanite da ih se plašite i da na njih gledate kao na odraz slabosti. Naprotiv, one su veoma snažne jer se bore protiv hormona stresa, koji i te kako zna da nam zagorča život. Plakanjem se rešavamo negativnih emocija, a osim toga, brani nas i od bakterija ili reakcija na neka hemijska sredstva. Nemojte suzdržavat­i suze i kad god krenu, samo navalite, plačite, zdravo je, a evo i zašto. Čiste oči, vid i uklanjaju toksine

Suze deluju kao prirodni antibiotik i mogu ubiti do 95 odsto štetnih bakterija u očima, i to za samo pet minuta. Membrana oka može biti dehidriran­a, zbog čega se javljaju problemi s vidom. Kada plačemo, suze osiguravaj­u vlažnost očne membrane i na taj način olakšavaju i poboljšava­ju vid. Toksini koji su nagomilani zbog stresa mogu nestati zahvaljuju­ći suzama. Oni su zaslužni za povišeni kortizol (hormon stresa), koji podstiče želju za slatkim, a samim tim dovodi do gojenja i dijabetesa.

Štite od iritanata Suze na prirodan način brane oko kada ga dodirne strano telo. Kada nam prašina, pesak ili trepavica uđu u oko, prirodna reakcija organizma je da oči zasuze. Tako se membrana oka štiti od ozleda i infekcija. Razlog zbog čega suze teku kada seckamo luk je zbog toga što on ispušta plin koji „napada” oči, a suze nam pomažu tako što nas štite od tog iritanta.

Smanjuju stres

Dugotrajan stres povećava rizik od srčanog udara i može oštetiti neke delove mozga, a plakanje olakšava borbu sa stresom i pozitivno utiče na opšte stanje organizma. Na plakanje se može gledati kao na početnu fazu rešavanja stresa i kao na korak prema boljem zdravlju čoveka. Plakanjem se rešavamo emotivnih prtljaga i svih nagomilani­h loših emocija.

Nude utehu

Plakanje prati pojačana aktivnost u delu nervnog sistema kojem je posao da smiri telo nakon stresnog događaja i uspori rad srca. Takođe, plačem se oslobađaju i endorfini, hormoni koji se luče tokom vežbanja i seksa. Zato i ne čudi što se kada se „dobro isplačemo” osećamo mnogo bolje.

 ??  ?? Napad plakanja u proseku traje šest minuta
Žene u proseku plaču 47, a muškarci sedam puta
godišnje
85% žena i 73% muškaraca nakon plakanja bilo je manje tužno i ljuto
Napad plakanja u proseku traje šest minuta Žene u proseku plaču 47, a muškarci sedam puta godišnje 85% žena i 73% muškaraca nakon plakanja bilo je manje tužno i ljuto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia