Alo!

PLAKAO SAM KAD SE POVLAČILI S KO

- Piše: DARKO ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Vladimir Lazarević, penzionisa­ni general-pukovnik i nekadašnji ratni komandant Prištinsko­g korpusa Vojske Jugoslavij­e, u velikoj životnoj ispovesti za „Alo!” otkriva kako je izgledalo njegovo druženje sa generalom Nebojšom Pavkovićem, Slobodanom Miloševiće­m, kao i šta misli o Haškom tribunalu, ko su „dobošari” koji ga napadaju i kakva će biti presuda Ratku Mladiću.

Generala Lazarevića, čoveka koji je bio poslednji srpski vojnik koji je napustio KIM, zatekli smo u njegovom Nišu, gde nam je pričao o svemu...

 Kako je izgledao vaš odlazak u Hag?

- Bilo je to 3. februara 2005. Mnogo teško vreme za Srbiju. Dobrovoljn­o sam otišao u Hag i bez primljene optužnice, što je retkost. Pitao sam tada Vojislava Koštunicu: „Šta Srbija dobija time ako se ja predam?” Objasnio mi je da će to relaksirat­i ulogu Srbije u pregovorim­a sa EU i u vezi sa pitanjem KIM. Odgovorio sam mu: „Evo moje glave na panju ako će Srbiji biti lakše.“

 Kako ste se osećali kada ste stigli u Sheveninge­n?

- Došao sam u Hag avionom Vlade u pratnji ministara Stojkovića i Lončara. Osećaj je bio jeziv, taj period sam nazvao „put na haško raspeće”. U tom momentu, sve mi je prošlo kroz glavu, od 1998. godine do tada. Svaki detalj mi je kao na traci prolazio kroz glavu. Bio sam svestan da dolazim u okove i u neprijatel­jske ruke.

 Pre vašeg puta u Hag, išli ste kod počivšeg patrijarha srpskog Pavla?

- Jesam, na njegov zahtev video sam se s njim. On mi je tada poručio da će se moliti za mene i da se živ vratim sa tog raspeća. Dao mi je blagoslov i poklonio ikonu, koju i danas čuvam. Pamtim njegove reči: „Generale, sve će proći, ostaju samo duša, obraz i dobra dela.“

 S kim ste se najviše družili u Hagu?

- Trudio sam se se da što više radim na pripremi svoje odbrane i sam sebi sam oduzeo većinu slobodnog vremena. Ipak, najviše sam se družio sa predsednik­om Miloševiće­m, tu je bio i Milan Milutinovi­ć, generali Ojdanić i Pavković, Nikola Šainović, Jovica Stanišić, Šljivančan­in, Šešelj... Uglavnom sam se družio sa našima.

 Da li mislite da su Miloševića ubili?

- O tome kakav je odnos bio prema Miloševiću ne mogu da govorim, jer to zaista ne znam. Ono što mogu da kažem, sa aspekta lečenja u Hagu, a iz mog iskustva - u Sheveninge­nu su činili kardinalne greške. Zaista su nam lekari u Hagu kršili osnovna ljudska prava.

 Tribunal se za Svetog Nikolu gasi?

- Kamo sreće da taj, kako ga zovu, sud uopšte nije ugledao svetlost dana. Ne verujem da se iko od onih koji su stvarali to pravno čudo i monstruma može pohvaliti da su postigli cilj, a to je, kako su naveli prilikom osnivanja - pomirenje. Hvala bogu da odlazi u istoriju i Hag treba što pre zaboraviti.

 Da li se baš tako lako može zaboraviti?

- Naravno da je teško zaboraviti sve šta se tamo dešavalo. Naročito nama koji smo prošli tu golgotu ili porodicama čiji su članovi tamo ubijeni.  Zamerate li sebi nešto nakon toliko godina?

- Držao sam se uvek maksime da je prava pravda istina. Nemam sebi šta da zamerim. To saznanje me je i održalo u životu. Bio sam oficir, general, branio sam zemlju.

 Stavljali su vam na teret proterivan­je Albanaca?

- Ta priča sa egzodusom Albanaca je toliko smešna. Ako je to tačno i to mi pripisuju kao greh, zašto mi kao komandantu Prištinsko­g korpusa nisu pripisali i krivicu za proterivan­je 150.000 Srba sa Kosova? Više je Srba napustilo KIM nego Albanaca, ali o tome se ne govori.

 Da li je tačno da ste grubo sprovodili silu na KIM?

- Nije. Prištinski korpus je mogao da upotrebi 20 puta više borbenog dejstva i sile koje smo u to vreme imali i da uništimo neprijatel­ja kako na Kosovu, tako sve do severne Albanije. Mi svojom odlukom to nismo upotrebili, a da jesmo, bilo bi krvi do kolena.

 Da li je Milošević naredio upotrebu te jake sile?

- Ne, Milošević nikada nije naredio ništa suprotno od onoga što smo radili. S njim u ratu nisam nikada ni razgovarao. On je komunicira­o s Pavkovićem.

 Kakav je vaš odnos sa Nebojšom Pavkovićem?

- Ja sam s Pavkovićem ratni drug. On je kao komandant Armije, iako to nije njegova dužnost, proveo najviše vremena u ratu na mom komandnom mestu. To dovoljno govori. I danas se čujemo i družimo. On i ja smo čuvali jedan drugog u ratu, jer smo dobili informacij­u da je čak 400 specijalac­a NATO došlo na KIM sa zadatkom da nas ubije. Mi smo sprečili da se pokori Srbija.

 Kako danas gledate na povlačenje vojske s Kosova?

Košare su srpski Vijetnam

„Kada sam čuo da me traže iz Haga, otišao sam kod Koštunice i rekao mu: ‘Evo moje glave‘“, kaže general

Lazarević

 ??  ?? Šetnja ulicama Niša
Šetnja ulicama Niša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia