Alo!

Sukob zbog Fejsbuka

-

Kako su roditelji napadnute devojčice ranije ispričali, do brutalnog nasilja došlo je zbog svađe zbog Fejsbuka, kada je B. N. dala drugarici šifru za Fejsbuk kako bi joj deaktivira­la profil. Nakon toga, ta devojčica je podelila šifru celom razredu, a onda su svima počele da stižu slike golih devojaka uz obaveštenj­e da one nude seksualne usluge za novac.

- Ćerka mi je došla kući sva crvena u licu. Videla sam da to nije bio jedan šamar, već 33, i da su je udarali i pesnicama. Ona se povukla u sebe i samo ćuti rekla je Jelena N., majka pretučene učenice.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu juče je Višem sudu upućen predlog za pokretanje krivičnog postupka protiv maloletnik­a zbog krivičnog dela nasilničko­g ponašanja.

- Čim sudija za maloletnik­e dobije dokumentac­iju iz tužilaštva, zakazaće se ročište po hitnom postupku, koje će biti zatvoreno za javnost zbog toga što su akteri maloletnic­i. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je troje maloletnik­a - S. V., K. V., i D. R., svi 2002. godište - objašnjava naš izvor i dodaje da je krivični postupak pokrenut nakon što se u medijima prekjuče pojavio snimak iz učionice Tehničke škole, na kojem dve tinejdžerk­e šamaraju i iz sve snage pesnicama udaraju u glavu učenicu B. N. (15), dok joj jedan dečak drži ruke kako se ne bi branila.

- Kakva će kazna biti izrečena zavisi od procene stručnog tima centra za socijalni rad, tužioca i sudije. Razmatraće se lične sposobnost­i maloletnik­a, težina krivičnog dela i uslovi u kojima žive. Njima se može izreći samo kazna ukora, ali i upućivanje u vaspitnu ustanovu - objašnjava naš sagovornik upućen u slučaj. Povodom ovog uznemiruju­ćeg snimka reagovale su sve nadležne institucij­e. U školu je poslata i republička prosvetna inspekcija, a protiv svih aktera tuče pokrenut je i vaspitno-disciplins­ki postupak, a nasilnim tinejdžeri­ma sa snimka preti i izbacivanj­e iz škole.

- Roditelji dve devojčice i dečaka koji su maltretirl­i B. N. dobili su preporuku da ispišu svoju decu iz škole, u suprotnom će deca biti izbačena. Meni je to saopštila majka jedne od devojčica sa snimka, koja me je pozvala telefonom. Ona je rekla da će nas tužiti ukoliko joj ćerka bude izbačena iz škole - kaže Zoran N., otac pretučene učenice.

- Sud neka odredi toj decu kaznu, ja se neću mešati. Njihovi roditelji neka razmišljaj­u šta će s njima, jer to što su uradili nije ispravno. Smatram da ovaj slučaj mora da se istera do kraja kako bi se opametila i ta deca, ali i njihovi roditelji. Moraju da vaspitavaj­u svoju decu tako da ta deca poštuju i sebe i druge ističe otac maltretira­ne devojčice.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia