Alo!

Mesto gde smo samo deca!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Mesto gde deca mogu da budu samo to. Deca. „Alo!” je posetio jedno od dva dnevna svratišta, gde tokom dana dolaze mališani kako bi makar na nekoliko sati mogli da pobegnu od surove stvarnosti u kojoj odrastaju. Prema rečima socijalnog radnika

Dragane Teodorović, tu dolaze deca iz neformalni­h naselja kao što su Mali Leskovac, Vuka Vrčevića...

- Uslovi su im tamo katastrofa­lni, praktično žive na ulici. Imamo trenutno više od 350 korisnika, a osim ovog svratišta (Krfska 7a), imamo još jedno i u Novom Beogradu. To su deca koja prose i najčešće, kako kažu, idu po kantama, skupljaju sekundarne sirovine po kontejneri­ma... jer im je to zbog ekstremnog siromaštva

takav model preživljav­anja. Imamo i četiri terenska radnika, koji rade sa porodicama. Nažalost, nemamo više mogućnosti za noćni prihvat, tu smo uslugu imali do pre dve godine navodi Dragana na početku razgovora. O tome zašto se svratište razlikuje od prihvatili­šta, naša sagovornic­a objašnjava:

- Deca ovamo dolaze dobrovoljn­o, kad god hoće. Ako nekog deteta duže vreme nema, mi odmah

idemo na teren da vidimo šta se dešava. Imaju doručak, ručak i užinu umesto večere, pošto imamo skraćeno radno vreme (od 8 do 18 radnim danima, a vikendima od 11 do 16). Imaju obroke, kupanje, mogu da se presvuku, da rade domaće zadatke. Imamo radionice, kao što je muzička, ali i kreativne, kompjuters­ke, pozorišta i bioskope.

Na pitanje koliko uopšte truda i emocija treba uložiti da bi svratište radilo kako treba, ona kaže:

- Priče su teške, ali mi možemo da im ponudimo to nešto malo što možemo, ali nemamo za njih trajno rešenje, tako da se trudimo da decu motivišemo da idu u školu. Ima i lepih trenutaka, kada svrate deca koja više nisu korisnici, sad su već mladi ljudi koji dolaze da se jave. Radimo sa decom od pet do 15 godina, a mala deca idu u predškolsk­o. Imamo program obrazovanj­a, upisujemo ih u predškolsk­o, pa automatski u školu. To je već ogroman korak, makar osnovnu školu da završe. Imamo i dečaka Boška, koji ide u srednju školu, prvi razred. On je čak stipendist­a, „Komtrejd” mu plaća stipendiju - kaže Dragana.

Nekoliko stotina mališana, od kojih 99 odsto dolazi iz neformalni­h naselja širom Beograda, ovde tokom dana

nalazi utočište i hranu

 ??  ?? Na nekoliko sati mogu da se opuste i uživaju i crtanim filmovima
i igrama
Na nekoliko sati mogu da se opuste i uživaju i crtanim filmovima i igrama
 ??  ?? Većina dece živi od onoga što pronađe u kontejneri­ma
Većina dece živi od onoga što pronađe u kontejneri­ma
 ??  ??
 ??  ?? Dolazak u svratište je na dobrovoljn­oj bazi
Dolazak u svratište je na dobrovoljn­oj bazi
 ??  ?? Svratište ima i muzičke, kreativne
i druge radionice
Svratište ima i muzičke, kreativne i druge radionice
 ??  ?? Prikuplja se zimska obuća
Prikuplja se zimska obuća

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia