Alo!

Pečena koka za rođenje deteta

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Porodilja treba da pojede parče mesa sa krilca,

a otac batak

Ukoliko ste nedavno postali roditelji, nemojte se iznenaditi ako dobijete pečenu kokošku sa glavom i nogama za babine, jer je to jedan od mnogih čudnih običaja koji se praktikuju prilikom rođenja deteta i koji su odoleli zubu vremena, kao i crveni konac i darivanje bebe novcem, zlatom i kupanje u vodi sa jajima. Dakle, ako ste proširili porodicu, pripremite se za staru srpsku tradiciju, ali i za bapske priče i savete koje ćete dobiti, iako to ne želite.

Rođenje

Dok se iščekuje da se majka javi iz bolnice, u domu se okupljaju najbliža familija i prijatelji, koji uz pesmu i hranu čekaju radosne vesti. Kada lepe vesti stignu, muškarci cepaju majicu koju otac nosi. Veruje se da će muškarci koji zadrže parče tkanine sledeći dobiti prinovu.

Izlazak iz porodilišt­a

Otac dolazi po ženu i dete u bolnicu, uglavnom sa jednom ženskom osobom iz svoje familije, sestrom ili tetkom. Bebu iznose u odeći koje je pripremila svekrva. Otac daruje majku cvećem ili zlatnim nakitom. Svekrva, majka i tetke su pripremile domaću pogaču sa crnim lukom, pečeno pile, sir, papriku, kuvana jaja, so i šećer, a porodilja mora da uzme po tri zalogaja od svega, jer se veruje da će zbog toga uvek biti sita i imati mleka za dete. U nekim krajevima je običaj da se pogača lomi sa najmlađim neoženjeni­m muškarcem, koji potom zagrize pogaču i taj zalogaj ostavi u krevecu da stoji dok traju babine da bi dete uvek bilo sito.

U nekim krajevima Srbije donosi se cela kokoška, sa glavom i nogama, jer se veruje da zbog toga dete neće lutati kao bez glave kroz život i da će

! brzo prohodati.

Nekada je bio običaj da za muško dete donosi pečeni petao, a ako je reč o devojčici, onda pile, pogača, crno vino, crni luk i so. Porodilja bi trebalo da pojede parče mesa sa pilećeg krilca, a otac deo bataka i pogače.

Babine

Male babine se obeležavaj­u

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia