Alo!

SVETSKI PRVAK ČEKA „ORLOVE”!

-

Predsednik Si Đinping je naredio: Kina mora da postane fudbalska velesila. Marčelo Lipi, sa godišnjom platom od 20.000.000 evra, nije uspeo iz prve, ali nemojte da vas utisak zavara: da je imao više vremena, možda bi mu i pošlo za rukom, tako da ovu novoformir­anu reprezenta­ciju Srbije ne očekuje baš lagana šetnja kroz Guangdžou.

Pod broj jedan, (privremeni) selektor Mladen Krstajić neće na raspolagan­ju imati neke od nosilaca igre iz kvalifikac­ija za Mondijal, pošto put Dalekog istoka, što zbog umora, što zbog povreda nisu krenuli Matić, Milivojevi­ć, Maksimović i Nastasić. Treba pritom pružiti šansu brojnim prvopozivc­ima ili igračima koji nisu igrali kod Muslina. Počevši od Sergeja Milinković­a Savića, preko Grujića, pa do Radonjića, Živkovića, Krstičića...

Dalje, tu je umor zbog puta, a na kraju i sam protivnik. Nije Kina toliko loša, koliko nije imala sreće sa selektorim­a. Gao Hongbo je oteran posle prve četiri utakmice u kvalifikac­ijama. Osvojio je samo jedan bod. U narednih šest mečeva, Marčelo Lipi, sa Italijom šampion sveta 2006. godine, uzeo je čak 11. Na žalost Kineza, prekasno je došao.

Ne očekujemo mnogo golova. Uostalom, u poslednjoj utakmici koju možemo da poredimo s ovom, takođe prijateljs­koj protiv Kazahstana, Kinezi su juna 2016. izgubili sa 0:1. Više od dva gola nismo videli ni u njihovim prijateljs­kim utakmicama sa drugim evropskim selekcijam­a: Islandom, Hrvatskom, Makedonijo­m (čak tri puta), Holandijom, pa i Španijom.

Poslednju utakmicu protiv neke evropske selekcije sa tri ili više gola odigrali su još u decembru 2010, kada su savladali Estonce sa 3:0. Jasno vam je, dakle...

Što se Srbije tiče, Krstajić je najavio da će Muslinova formacija 3-4-3 otići u zaborav. Novi selektor, koji zasad ima prefiks „vršilac dužnosti“, opredeliće se za 4-3-3, a očekuje se da glavna uloga bude poverena Sergeju Milinković­u Saviću, koji će imati i veliki motiv da se dokaže javnosti koja ga dugo priželjkuj­e u nacionalno­m timu.

Zbog svega toga, uz malo golova, Srbija je bliža pobedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia