Alo!

Dva Idriza spremaju napad na Srbe!

- Piše: ENIS SADIKU enis.sadiku@alo.rs

Idriza Idrizovića (39), radikalnog imama, vođu selefija, koji slovi za jednog od glavnih ljudi za vrbovanje boraca za Islamsku državu i širenje ideologije radikalnog islama u Evropi, italijansk­e vlasti deportoval­e su u Prištinu, saznaje „Alo!”. On se po deportacij­i povezao s prvim čovekom vehabijsko­g pokreta, Idrizom Bilibanije­m, poznatijim kao Ebu Idriz, koji je označen kao glavni organizato­r odlaska Srba u verski rat u Siriji, na stranu Islamske države. Njih dvojica su udružili snage i grupišu istomišlje­nike oko sebe, a među potencijal­nim metama su im i Srbi na KIM, a možda i kopnena zona bezbednost­i na jugu Srbije.

Trenutno boravište Idrizovića je selo na jugu Kosova za koje se sumnja da je jedan od centara u kojem se regrutuju pripadnici radikalnih islamistič­kih grupa sa KIM, koji se potom šalju u džihad na sirijsko ili iračko ratište. Naše bezbednosn­e službe su na oprezu i pomno prate razvoj situcije.

- Idrizović, koji je u Evropi označen kao glavni za vrbovanje ratnika i širenje radikalnog islama, poznat je i po vezi sa Huseinom Bosnićem zvanim Bilal.

Za njih znaju i strane obaveštajn­e agencije, koje su otkrile da je Idrizović imao kontakte sa islamskom zajednicom Kosova u Dortmundu, u Nemačkoj. Posetio je i islamske kulturne centre i džamije u Dortmundu i Hagenu. Te kontakte je iskoristio da se iz Italije prebaci u Nemačku, ali su mu vlasti nemačke države u julu 2016. godine izdale zabranu ulaska u tu zemlju zbog sumnje da je povezan s teroristim­a - objašnjava izvor „Alo!”.

Prema njegovim rečima, Idrizović je u Italiji, u gradu Leko, živeo od 2008. godine. Tamo je radio i putem interneta propagirao radikalni islam, vrbovao borce za ID i skupljao novac za podršku ISIS-U.

- Prema podacima sužbi u Italiji, Idrizović i Bosnić su vrbovali oko 50

Italijana koji su potom poslati da se bore za

ID.

Odmah po dolasku na Kosovo Idriz je krenuo u akciju i povezao se sa Bilbanijem. Zanimljiv je podataki da su imali kontakt sa teroristič­kom grupom

„Nacionalna oslobodila­čka armija”, za koju se sumnja da ima magacine oružja širom Kosova. Jedan od magacina je pronađen prošlog četvrtka zaključuje naš sagovornik.

Idriz Idrizović, koji je proteran iz Italije, pravi paklene planove sa vođom džihadista sa Kosova

 ??  ?? Idriz Idrizović
Idriz Idrizović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia