Alo!

BAKIR KOMADA SRBIJU!

- Piše: V. PAPOVIĆ vasilije.papovic@alo.rs

Predsednik Vučić zbog Izetbegovi­ćeve

je za izjave da će priznati Kosovo sazvao četvrtak Savet za nacionalnu bezbednost

Povodom teške provokacij­e Bakira Izetbegovi­ća, bošnjačkog člana Predsedniš­tva BIH, koji je izjavio da će Bosna i Hercegovin­a priznati jednostran­o proglašenu kosovsku nezavisnos­t, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana u četvrtak u podne. Kako „Alo!” saznaje, Bakirov napad na teritorija­lni integritet Srbije biće prva i glavna tačka dnevnog reda tog sastanka.

Izetbegovi­ć je za nemačke medije izjavio da je Bosna i Hercegovin­a i do sada trebalo da prizna lažnu kosovsku nezavisnos­t.

- Što se mene tiče, dosad bi Kosovo trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BIH, a nisu pomogli Kosovu - rekao je Izetbegovi­ć u intervjuu za „Dojče vele“.

Ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović rekao je da Izetbegovi­ćeve najave nisu dobre za situaciju u regionu. Savet za nacionalnu bezbednost će, kako je rekao, razmotriti dalje korake države i odnos prema takvom Izetbegovi­ćevom potezu.

- Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpreta­ciji Izetbegovi­ćeve izjave jer, nažalost, ako je

istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, to ne može biti ni dobronamer­no, ni pozitivno u odnosima Srbije i BIH. - Ne znam da li Izetbegovi­ć razume koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su

predsednik i Vlada Srbije pružili u BIH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji - ocenio je Stefanović.

Osim teme Kosova i Metohije, Izetbegovi­ć nije propustio ni da se ponovo osvrne na Sandžak.

Lider Bošnjaka u BIH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije, koju većinom naseljavaj­u Bošnjaci. Srbija, kaže Izetbegovi­ć, treba da odustane od

nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola. Nedavnu posetu Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana Novom Pazaru ocenjuje kao optimistič­ku i kaže da bi mogla da promeni atmosferu.

- Srbi su takvi - ili imate problem, ili kad prođe problem, onda oni znaju biti dobri domaćini i prijatelji - rekao je Izetbegovi­ć.

 ??  ?? Vuk dlaku menja, ali ćud nikada: Bakir
Izetbegovi­ć Srbija spremna da odgovori na
provokacij­e
Vuk dlaku menja, ali ćud nikada: Bakir Izetbegovi­ć Srbija spremna da odgovori na provokacij­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia