Alo!

Srpski junaci

-

S

tevan Sinđelić - čovek koji se u jednom trenu upisao u večnost. Vasa Čarapić - nikakav bedem neće zaustaviti osvajanje slobode! Vojvoda Živojin Mišić - ko sme, taj i može! Vojvoda Stepa Stepanović - mudrošću i hrabrošću do pobede.

S vaki od 1.300 kaplara - jer sloboda je skupo plaćena budućnošću. Milunka Savić - kad nežniji i lepši pol pokaže više od ravnopravn­osti. Momčilo Gavrić - detinjstvo obeleženo junaštvom.

G

avrilo Princip - jasan odgovor na okupaciju. Đeneral Draža Mihajlović - čestiti srpski oficir u vrtlogu belosvetsk­ih mešetarenj­a.

M

ajor Milan Tepić - data reč je svetinja! Đeneral Veljko Radenović - čin koji se zaslužuje činjenjem junaštva!

T

ibor Cerna - za ovu zemlju je vredelo umreti! Pukovnik Ljubinko Đurković - vitez odbrane na Košarama. General Vladimir Lazarević - čovek koji je nadmudrio NATO i odbranio Srbiju!

P iloti Zoran Radosavlje­vić, Milenko Pavlović i drugi - jer niko nije rekao neću! Heroji sa Košara i Paštrika - jer su radi slobode još za života pakao prošli. I tako nazad i unapred čuje se samo Marko, Stefan, Milan, Dušan, Stevan...

N izu nema kraja, jer naš je usud „biti kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati”, a to ćemo moći isključivo sećajući se svetlih primera naših predaka i savremenik­a. Nažalost, sve je više novih „mirotvorac­a” koji savetuju zaborav brižljivo popisujući fabrikovan­a zlodela naših sunarodnik­a pod geslom - da se zna istina, selektivna, ali prihvatlji­va zapadnom svetu, koji želi našu propast ili bar zombiranu predaju.

A li avaj, i dalje odzvanja u genima kratki usklik koji se ne da obrisati poput kakvog dokumenta sa hard-diska, odzvanja i preko usana prelama poruku za vekove vekova - NEMA PREDAJE! Da se ne zaborave, da uđu u udžbenike, u predanja za buduće generacije, pomenimo srpske heroje uvek i svuda, jer ako ih zaturimo u fiokama zaborava, ako ih se postidimo i nedajbože odreknemo - biće to naša sramota i naš kraj.

 ??  ?? Piše: Boško Kozarski
Piše: Boško Kozarski

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia