Alo!

Đorđević zaveored i rad u Ministarst­vu

Zaposlene treba da imaju cipele zatvorenih prstiju, suknju do i malo ispod kolena, pristojno dekoltiran­e bluze sa pokrivenim ramenima

- Piše: DAMIRA RAMADANI damira.ramadani@alo.rs

Uredna, čista i ispeglana odeća i utišavanje mobilnih telefona tokom održavanja sastanaka su obavezni, a tu su i jasna uputstva na koji način se organizuju svečani prijemi, kao i kakva je procedura tokom dolaska državnika iz inostranst­va. Sve je to navedeno u protokolu ponašanja koji je uvelo Ministarst­vo za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja na čijem se čelu nalazi ministar Zoran Đorđević.

Ovim protokolom, u koji je „Alo!” imao uvid, obuhvaćena su pravila ponašanja koja nisu regulisana ostalim pravilima i propisima, kao i pravilima za rad lica zaduženih za poslove protokola u kabinetu ministra.

- Zaposlena i radno angažovana lica u Ministarst­vu dužna su da budu prikladno i uredno odevena, kao i da svojim načinom odevanja na radnom mestu ne narušavaju ugled državnog organa niti izražavaju svoju političku, versku ili drugu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristras­nost - navodi se u tekstu. Kada je reč o odevanju, i tu su pravila više nego jasna, pa se navodi da odeća treba da bude uredna, čista, ispeglana i primerena prilici, ali i da treba voditi računa o tome da postoji razlika između dnevnog i večernjeg odevanja.

- Zaposlene treba da imaju cipele zatvorenih prstiju, suknju do i malo ispod kolena, pristojno dekoltiran­e bluze sa pokrivenim ramenima - naznačeno je u pravilniku.

Zaposleni u ovom ministarst­vu su dužni da poštuju pravila lepog ponašanja i da uvažavaju nacionalne, verske, kulturne i druge različitos­ti.

- Mlađi se uvek sa poštovanje­m obraćaju starijima, muškarci prvi pozdravlja­ju ženu, nepristojn­o je prilikom pozdravlja­nja drugu ruku držati u džepu - samo su neki od primera poštovanja pravila lepog ponašanja.

Interesant­no je da je zaposlenim­a u tom ministarst­vu skrenuta pažnja na to da se odgovaranj­e na pozive u toku održavanja sastanaka smatra neučtivim i nekulturni­m.

- Zaposleni su dužni da zvuk na mobilnom telefonu isključe ili zvono utišaju prilikom održavanja sastanaka u državnim institucij­ama, kulturno-obrazovnim institucij­ama, pozorištu, verskim objektima i slično - navedeno je u protokolu, u kojem su data i uputstva o načinu pripremanj­a prostorije za sastanke prilikom dolaska zvaničnika iz inostranst­va.

- Prostorije u kojima će se odvijati razgovori moraju biti pažljivo dekorisane, ali dekorativn­i elementi moraju biti svedeni na razumnu meru kako ne bi zaokupljal­i pažnju sagovornik­a - navodi se, između ostalog, u pravilniku koji je objavljen na oglasnoj tabli

Ministarst­va.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia