Alo!

Zima, zima, e pa šta je

Sneg zavejao pojedine krajeve u Hrvatskoj i Bosni, a danas stiže i u Srbiju

-

Zahlađenje sa kišom i snegom zahvatilo je ceo region, a u pojedinim zemljama proglašen je i crveni meteoalarm. Ipak, iako i u Srbiju danas stiže talas znatno hladnijeg vremena, nema razloga za dramu.

Iako meteoroloz­i najavljuju sneg u zapadnoj i jugozapadn­oj Srbiji, uz pad temperatur­e, ne očekuju se drastične promene. Tako će danas minimalna temperatur­a u zemlji biti šest stepeni Celzijusov­ih, minimalna samo stepen viša, a slična je prognoza i za sutra.

Istovremen­o, u Hrvatskoj su još juče počele snežne padavine, koje su napravile probleme u saobraćaju. Zbog snažne bure, koja je imala i orkanske udare od 145 kilometara na sat, juče tokom dana nije bilo nijednog slobodnog pravca za kamione i tegljače na potezu od Zagreba do Rijeke. Takođe, usled jake bure koja je od juče ujutru duvala u Puli, iz brodogradi­lišta „Uljanik“odvezao se jedan brod koji je otplovio do susednog mola u carinskoj zoni i udario u njega. Sneg je zatrpao Kapelu, a pada i na Sljemenu, gde je takođe bilo problema u saobraćaju.

I u Bosni i Hercegovin­i je juče počela da pada

kiša, a na planinama

sneg, dok je za Crnu Goru proglašen crveni meteoalarm zbog kiše, pljuskova i jake grmljavine. Deo programa obeležavan­ja Dana opštine Cetinje, u okviru kojeg će biti i otvaranje Njegoševe sobe u Narodnoj biblioteci, odložen je zbog nevremena.

Hladno i kišovito biće, prema najava meteorolog­a, sve do petka. Niže temperatur­e prouzrokov­aće i pojavu vlažnog snega u planinskim predelima, odnosno u zapadnoj i jugozapadn­oj Srbiji. Osim, naravno, odgovaraju­će garderobe, lekari poručuju da nema nikakve potrebe za dodatnim savetima.

- Ova promena temperatur­e je sasvim normalna, tako i treba da bude u ovo doba godine, te nema nikakvih razloga za bilo kakve preporuke - smatra dr Ivica Zdravković. I. Ž.

 ??  ?? Sneg izazvao
probleme širom Evrope
Sneg izazvao probleme širom Evrope
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia