Alo!

Srbi dobijaju prevod spisa na srpski!

U SLUČAJU „ZAKINTOS“SASLUŠANA TRI SVEDOKA ODBRANE Advokat Zora Dobričanin Nikodinovi­ć kaže da će ključno biti mišljenje lekara sudske medicine

- Piše: S. DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Tri svedoka odbrane saslušana su juče u nastavku istrage koja se vodi protiv petorice srpskih mladića osumnjičen­ih za ubistvo američkog studenta Bakarija Hendersona (21) na Zakintosu.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinovi­ć potvrdila je za „Alo!” da će mišljenje lekara sudske medicine koji su obavili obdukicju biti ključno.

- Čeka se pre svega obdukcioni nalaz, a uskoro treba da bude okončan i prevod svih spisa na srpski jezik, po nalogu suda. Zajedno sa grčkim advokatima učestvujem u odbrani mladića iz Srbije. Zanimljivo je da u Grčkoj ispitivanj­u svedoka prisustvuj­u samo tužilac, prevodilac i zapisničar. Grčki kolega Lefteris Gianatos sa Zakintosa i ja pratili smo i slušali iz druge prostorije, jer ni branioci, ni punomoćnic­i oštećenih nemaju pravo da postavljaj­u pitanja svedocima, niti da budu sa njima u istoj prostoriji dok oni daju iskaze - kaže Zora Dobričanin Nikodinovi­ć.

Ministarst­vo pravde Srbije je

početkom septembra na molbu branilaca okrivljeni­h u slučaju „Zakintos” urgiralo kod grčkog ministarst­va pravde da se spisi našim državljani­ma dostavalju na srpskom jeziku i pozvali se da

oni imaju pravo da se postupak vodi na maternjem jeziku. Pre te urgencije grčki sud nije želeo da osumnjičen­ima i njihovim advokatima dostavlja spise na srpskom jeziku, uz obrazložen­je da na to nije obavezan!

Sedmorica Srba u tom slučaju osumnjičen­a su za učešće u prebijanju američkog turiste Bakarija Hendersona na ostrvu Zakintos. Petorici osumnjičen­ih je posle incidenta određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci. Dvojica srpskih državljana koja su osumnjičen­a u tom slučaju puštena su da se brane sa slobode i nalaze se u Srbiji. Mladići se terete za krivično delo saučesništ­va u ubistvu, koje je izvršeno u noći između 7. i 8. jula. Tada je u tuči u klubu „Bar kod” u mestu Laganas nasmrt pretučen američki student.

Ispitivanj­u svedoka u Grčkoj prisustvuj­u samo tužilac, prevodilac

i zapisničar

branilac

 ??  ?? Privođenje Srba posle tragičnog događaja Zora Dobričanin Nikodinovi­ć i Lefteris Gianatos
Privođenje Srba posle tragičnog događaja Zora Dobričanin Nikodinovi­ć i Lefteris Gianatos

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia