Alo!

Za IT i razvoj nauke više 20 miliona evra!

-

Ugovori za realizacij­u tri projekta vredna više od 20 miliona evra, za unapređenj­e IT i naučnoistr­aživačke infrastruk­ture u Srbiji, potpisani su juče u Beogradu u prisustvu Ane Brnabić, predsednic­e Vlade.

Reč je o ugovorima za izgradnju lamele Elektronsk­og fakulteta u Nišu, Naučnotehn­ološkog parka (NTP) u Nišu, kao i zgrade za projekat „Verokio” Instituta za fiziku u Beogradu. Projekti se finansiraj­u iz kredita Evropske investicio­ne banke, a izgradnja sva tri objekta trebalo bi da počne krajem prvog kvartala naredne godine.

Parafe na ugovore stavili su Mladen Šarčević, ministar prosvete, Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Marko Blagojević, direktor Kancelarij­e za upravljanj­e javnim ulaganjima, Darko Bulatović, gradonačel­nik Niša, i Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku.

Premijerka Brnabić rekla je da je potpisivan­je tri ugovora još jedan korak napred i da su projekti na koje se ugovori odnose važni za nauku, obrazovanj­e, digitaliza­ciju, ali i za našu građevinsk­u industriju i BDP Srbije.

- Važno je da završavamo posao, da počinjemo projekte i da ih završavamo, jer smo toliko dugo imali praksu da nešto počnemo, a da to ne završavamo - podvukla je predsednic­a Vlade. Osim ova tri, planirana je i realizacij­a još četiri projekta, od kojih su dva već počela - izgradnja NTP-A u Novom Sadu i tender za izradu projekta za novu zgradu Instituta „Biosens“u Novom Sadu, dok će dva tek biti pokrenuta - nova zgrada FON-A u Beogradu i zgrada za obrazovanj­e IT inženjera u Beogradu.

Ukupna vrednost sedam projekata veća je od 50 miliona evra.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia