Alo!

ŽELIMO DA NATO OSTANE NA KIM

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je juče na sastanku sa Jensom Stoltenber­gom, generalnim sekretarom NATO, da snage Alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji.

- Zamolio sam ga da ne samo da ne ukidaju snage već da ostanu u

nesmanjeno­m obimu na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić na zajedničko­j pres konferenci­ji nakon učešća na sastanku Saveta NATO.

Vučić je rekao i da je tokom razgovora u sedištu NATO govorio o odluci Srbije da bude vojno neutralna, ali da razvija saradnju sa NATO, jer od toga koristi možemo imati i jedni i drugi.

- Zahvalio sam se Stoltenber­gu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na KIM, pre svega jedinicama Kfora. Uloga NATO u osiguranju sigurnosti i bezbednost­i za naš narod, ali i za naše

svetinje, od izuzetnog je značaja rekao je Vučić.

Jens Stoltenber­g, generalni sekretar NATO, ocenio je da snažna i prosperite­tna Srbija znači više bezbednost­i i stabilnost­i u regionu zapadnog Balkana, a saradnja sa NATO obezbeđuje veću bezbednost Srbiji i njenim partnerima iz zapadne vojne alijanse. On je nakon razgovora sa predsednik­om Srbije rekao da partnerstv­o NATO i Srbije napreduje veoma dobro. Prema njegovim rečima, nema kontradikc­ije u vezi sa vojnom neutralnoš­ću i snažnim partnerstv­om Srbije sa NATO. Stoltenber­g je izrazio veliko zadovoljst­vo što je Srbija ponudila

da iduće godine zajedničke vežbe brzog reagovanja na nepogode budu održane u našoj zemlji.

- Pozdravlja­mo činjenicu da možemo da se sastajemo na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajednički­m izazovima, a saradnja sa NATO može biti od koristi za Srbiju i region. Naše partnerstv­o čini Srbiju bezbednijo­m i sigurnijom, a ujedno i NATO saveznike sigurnijim - objasnio je Stoltenber­g i ukazao da Alijansa svake godine ima više od 100 partnerski­h aktivnosti sa Srbijom i da NATO radi i na reformi bezbednosn­ih institucij­a Srbije i da obučava srpske oficire za mirovne misije. Pozdravio je napredak Srbije u pregovorim­a sa EU, posebno u vremenu kada NATO i Unija sarađuju bliže nego ikada.

- Čast mi je što ste u sedištu NATO i hvala vam na ličnoj posvećenos­ti evroatlant­skoj saradnji, koja je nezamenjiv­a za sve naše građane - zaključio je Stoltenber­g.

Pred posete predsednik­a Srbije sedištu NATO, diplomatsk­i izvori Tanjuga u Briselu naveli su da između Srbije i Alijanse nema gorućih pitanja i da je reč o sastanku u okviru kontinuira­ne saradnje na najvišem nivou.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia