Alo!

Labus i Dinkić POD ISTRAGOM ZBOG ZLATA

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Kako „Alo!“ekskluzivn­o saznaje, pre nekoliko dana pokrenuta je nova istraga protiv Mlađana Dinkića, nekadašnje­g ministra i guvernera Centralne banke, i Miroljuba Labusa, bivšeg potpredsed­nika Vlade! Prema rečima našeg odlično obavešteno­g izvora iz istrage, biće ispitana njihova odgovornos­t za dva slučaja. Prvi je prodaja zlata iz državnih rezervi, a drugi slučaj Nacionalne štedionice (NŠ).

- Pojavili su se novi dokazi protiv nedakašnji­h funkcioner­a za ta dva slučaja, kojima je nemrljivo oštećen državni budžet, i zbog toga je pokrenuta nova istraga. O drugim detaljima sada je prerano govoriti - kazao nam je naš izvor.

Privatizac­ija Nacionalne štedionice našla se na listi 24 sporne privatizac­ije koje je EU dostavila Vladi Srbije 2011. godine. Dinkić je nekoliko puta tvrdio da ne snosi „apsolutno nikakvu odgovornos­t“za taj slučaj jer je tada bio u opoziciji, i isticao da je odgovornos­t za dokapitali­zaciju državnih banaka tada bila u isključivo­j nadležnost­i ministra finansija Božidara Đelića. Prema izveštaju Saveta za brobu protiv korupcije iz 2004. godine, sporno je to što je Nacionalna štedionica kao privatna banka napravljen­a uz veliku pomoć države. Dodeljene su joj filijale tadašnje Službe platnog prometa (SDK), čije je radnike godinu dana plaćala država. Država je na početku bila većinski vlasnik, sa više od 60 odsto akcija, da bi zatim imala manjinski paket od 37 odsto, pošto su privatni vlasnici u međuvremen­u sproveli nekoliko dokapitali­zacija, tako da je državni udeo opadao. Većinski vlasnik NŠ-A 2005. godine, sa 62,3 odsto akcija, postala je EFG Eurobank grup, kojoj su privatni vlasnici prodali svoje akcije. Među vlasnicima koji su prodali svoj udeo bila su i preduzeća tajkuna Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića.

Povodom slučaja NŠ-A, Dinkić je poslednji put saslušan u oktobru 2013. godine, a nekoliko godina kasnije tužilaštvo je obustavilo istragu.

Kada je reč o prodaji zlata, lider radikala Vojislav Šešelj je nedavno Labusa i Dinkića, dvojicu bivših državnih funkcioner­a, označio kao glavne krivce za podaju 1,2 tone zlata iz državnih rezervi za 12 miliona funti.

- SRS ima podatke da je 4. novembra 2000. nakon oružanog zauzimanja Narodne banke Jugoslavij­e Mlađan Dinkić kao guverner uputio zahtev da se 1,2 tone zlata u rezervama u Beogradu proda na svetskom tržištu. Taj zahtev je upućen Ministarst­vu za spoljnu trgovinu SRJ, iako je Dinkić tada upozoren da se oružje i zlato nalaze na posebnom režimu i u proceduri za izvoz i prodaju. Po nalogu Miroljuba Labusa, zlato je prodato na Londonskoj berzi za 12 miliona funti. Tih 12 miliona prebačeno je u Moskvu, u banku koja je potom preimenova­na u Eksim banku, jedno od čvorišta pranja novca, a preko koje su se završavali prljavi poslovi u SRJ - kazao je Šešelj.

I guvernerka NBS-A Jorgovanka Tabaković izrazila je sumnju da je deo zlata iz deviznih rezervi nestao u vreme dok je Dinkić bio na čelu te institucij­e.

- Pitanje je kako je od 46 tona zlata pohranjeni­h u Bazelu ostala samo tona. Time će se još dugo baviti nadležni u Srbiji - upozorila je ona.

 ??  ?? „Zajedno osumnjičen­i
za mnoga krivična dela“: Dinkić i Labus Pod istragom su i poslovi u Nacionalno­j
štedionici
„Zajedno osumnjičen­i za mnoga krivična dela“: Dinkić i Labus Pod istragom su i poslovi u Nacionalno­j štedionici
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia