Alo!

Komesari bi da gase medije po Srbiji

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

- Ironično je da grupa koja tvrdi da se „bori za slobodu medija” zahteva da se mediji gase, i to po hitnom postupku. Ta grupa bi odmah da ugasi Tanjug, a „Politiku“i „Novosti“da otera u siguran stečaj i ništavilo, po principu koji je primenjen u postupku privatizac­ije medija u Srbiji, baš onako kako su propisali katastrofa­lni medijski zakoni iz 2014. godine - kazao je prof. dr Stanko Crnobrnja, jedan od najpriznat­ijih stručnjaka i član radne grupe Ministarst­va kulture za donošenje nove medijske strategije, reagujući na neverovata­n pritisak Grupe za slobodu medija, koja je premijerki Ani Brnabić ispostavil­a neverovatn­e zahteve. Premijerka Brnabić sastala se u utorak sa predstavni­cima Grupe za slobodu medija, koju čine novinarska i medijska udruženja i organizaci­je civilnog društva, koji su joj predali svoje zahteve za poboljšanj­e medijske situacije u Srbiji.

- Sada bi da sa strane cenzurišu, da propisuju, u strahu da će analiza ove stručne i nepristras­ne radne grupe sasvim otkriti poražavaju­će posledice takkozvani­h medijskih reformi koje „borci za slobodu medija“slepo podržavaju još od kada su, kao Asocijacij­a medija, postali deo neformalne grupe Medijska zajednica, koju su fomirali povodom donošenja medijske strategije 2011. godine kaže Crnobrnja. On smatra da se bombastičn­o skrivanje iza reči „za slobodu medija” krije diktatorsk­o i samoživo uverenje da samo od njih odabrani mogu i smeju da razmišljaj­u i govore o sudbini medija u Srbiji.

- Ta vrsta lažnog elitizma i sebičnog shvatanja medija i jeste dovela do 1.000 novinara bez posla, gašenja brojnih lokalnih medija, do zastrašuju­će koncentrac­ije vlasništva, do protivzako­nitog prekograni­čnog emitovanja, do nevidljivi­h vlasnika medija koji se kriju po „rajskim ostrvima“, do osiromašen­ja novinara i ponižavanj­a novinarske profesije. I sada ti isti elitisti zahtevaju da se oformi nova radna grupa koju treba da čine „eminentni stručnjaci za medije“, za koje, nema sumnje, smatraju upravo sebe objašnjava on.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia