Alo!

NEDIĆU, HOĆU DA SE BORIM!

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Izašla je slavom ovenčana iz Prvog svetskog rata, u miru jedva preživljav­ala, a želela je da pokaže zbe neprijatel­ju i u Drugom svetskom ratu. U nastavku „Alo!” serijala otkrivamo vam malo poznatu prepisku srpske heroine Milunke Savić i generala Milana Nedića.

Pisac Milan Bogojević u svojoj knjizi „Milunka Savić, ordenje i ožiljci” u izdanju „Glasa Srbije” otkriva prepisku između najodlikov­anije žene u Srbiji i predsednik­a Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata.

„Milunku Drugi svetski rat zatiče u bombama zatrpanom Beogradu, a pošto je radila u državnoj ustanovi, 1942. je morala da da izjavu da će verno služiti vladi narodnog spasa Milana Nedića”, piše u knjizi.

Međutim ono što je zanimljivo je i to da je Milunka svoju izjavu potpisala kao „služitelj-čistačica Državne hipotekarn­e banke Beograd”.

U delu anegdote o Milunki, pisac prenosi Milunkino pismo (nije utvrđena verodostoj­nost) upućeno generalu Milanu Nediću.

„Gospodine predsednič­e, molim vas da se zauzmete da me postave pri štabu četničkih odreda u Beogradu. Gospodin vojvoda Pećanac primio me je za kurira u oktobru, sa službom u Beogradu, pri Ljiškom odredu. Sada, pošto su odredi rasformira­ni, ostala sam bez službe. Molim vas da me vrate ma kom odredu. Za težak fizički rad nisam, jer sam u godinama. Siromašnog sam stanja, pomoći nikakve nemam, a imam četvoro dece koja idu u školu. U nadi da ćete mi izaći u susret, ostajem učtiva, Milunka Savić, dobrovolja­c narednik, nosilac Karađorđev­e zvezde sa mačevima”.

Pisac u knjizi navodi i dve priče koje su kružile o odnosu Milunke Savić i generala Milana Nedića.

„Godinama se pričalo da je Milunka uhapšena zbog odbijanja da se pojavi na jednom od prijema koji je organizova­o Milan Nedić i da je devet meseci bila zatočena u banjičkom logoru”, piše u knjizi.

Morala je da izjavi da će verno služiti Nediću

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia