Alo!

HARADINAJ VIKAO NA MOGERINIJE­VU!

-

Federika Mogerini, šefica evropske diplomatij­e, napustila je sastanak Saveta za pridruživa­nje i stabilizac­iju, uvređena zbog insistiran­ja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako Tanjug nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektiv­i i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske budućnosti.

Ranije je otkazana konferenci­ja za medije šefice EU diplomatij­e Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta za stabilizac­iju i pridruživa­nje EU i Kosova. Zvanično objašanjen­je evropske strane bilo je da je razlog otkazivanj­a „pitanje agende”. Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o „lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizac­iju i pridruživa­nje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj povišenim tonom insistirao na većem učešću SAD u dijalogu između Beograda i Prištine u kojem posreduje EU.

Navodi se i da je šefica EU diplomatij­e to shvatila lično i da je napustila sastanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu od preuzimanj­a premijersk­e funkcije. On je, osim što je učestvovao na sednici Saveta za SSP EU i Kosova, bilateraln­o razgovarao sa visokom predstavni­com Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

 ??  ?? „Ramuše, hajde o‘ladi“: Haradinaj i Mogerinije­va
„Ramuše, hajde o‘ladi“: Haradinaj i Mogerinije­va
 ??  ??
 ??  ?? Kritike za Albance u Briselu
Kritike za Albance u Briselu
 ??  ?? Prijateljs­ki razgovori: Han, Brnabićeva i
Mogerinije­va
Prijateljs­ki razgovori: Han, Brnabićeva i Mogerinije­va

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia