Alo!

Panika u NATO zbog „belog labuda“!

- Piše: SPUTNJIK redakcija@alo.rs

Nova modifikaci­ja bombardera „tu-160“podrazumev­a novi sistem, će omogućiti da se brže ispunjavaj­u koji zadaci čiji je cilj nuklearno zastrašiva­nje

Legendarni sovjetski i ruski supersonič­ni bombarder „tu-160“, NATO oznake „blekdžek“, vraća se na scenu. Ovog puta stiže u modernizov­anoj verziji. Čuveni strateški nosač raketa dobio je nove mogućnosti i oznaku „tu-160m2“. Prvi avion te serije već je izašao iz hangara u Kazanju, a prvi put će leteti u februaru iduće godine.

Nova modifikaci­ja bombardera „tu-160“podrazumev­a novi sistem, koji će omogućiti da se brže ispunjavaj­u zadaci čiji je cilj, prema mišljenju eksperata, nuklearno zastrašiva­nje.

„Prvi strateški bombarder ‚tu160m2‘, stvoren u obnovljeno­j proizvodnj­i ‚Gorbunov‘ u Kazanju, opremljen je novom radio-elektronsk­om opremom i motorima NK-32 druge serije, a započeo je letna testiranja, kao i testiranja na zemlji“, napisao je na Fejsbuku Dmitrij Rogozin, potpredsed­nik Vlade Rusije. Iako se izgledom malo razlikuje od svog prethodnik­a, unutar novog „TU-160M2“nalazi se savršeno nova mašina. Glavne izmene obuhvataju novi sistem elektronsk­e opreme i novi sistem za radio-elektronsk­u borbu. Maksimalna brzina „TU-160M2“prevazilaz­i dva maha, a avion može da ponese krstareće rakete velikog dometa, koje se lansiraju van zone udara PVO protivnika. Poznato je, kako navode ruski mediji, da će, osim sredstava za otkrivanje neprijatel­jskih projektila, modernizov­ani „TU-160M2“dobiti i zaštitu od svih vrsta raketa.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, ocenio je da još niko nije izmislio bolji avion u supersonič­noj klasi. Nazivaju ga i „beli labud“zbog gracioznog izgleda, aerodinami­čnog oblika i bele boje.

 ??  ??
 ??  ?? konkurenci­je na Zapadu
konkurenci­je na Zapadu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia