Alo!

„Orijent ekspres“kasnio zbog Milunke!

-

Život srpske heroine Milunke Savić pun je anegdota i zanimljivi­h priča, a „Alo!” vam u nastavku serijala otkriva neke manje poznate. Danas vam donosimo jednu od priča po kojoj je čuveni „Orijent ekspres” kasnio samo jednom u svojoj istoriji, i to baš zbog najodlikov­anije žene iz Srbije.

Pisac Milan Bogojević u svojoj knjizi „Milunka Savić, ordenje i ožiljci”, objavljenu u izdanju „Glasa Srbije”, opisuje jednu anegdotu u vezi sa našom heroinom kada je i čuveni voz „Orijent ekspres” kasnio zbog nje.

„Prema nekim navodima i člancima u ondašnjoj štampi čuveni voz ‘Orijent ekspres‘ kasnio je samo jednom i to zbog Milunke Savić”, piše Bogojević u svojoj knjizi.

„Kada je u Francuskoj 1928. godine obeležavan­a deseta godišnjica savezničke pobede u Prvom svetskom ratu, u Beogradu su se u taj voz ukrcali srpski generali i zvaničnici, pozvani da učestvuju u proslavi. Francuski ambasador, koji je prisustvov­ao ispraćaju, slučajno je na peronu video Milunku Savić. Začuđen, upitao je zašto i ona ne ide na ovo putovanje? ‘Ja za to nemam novca‘, skromno je odgovorila Milunka. Znajući za sve ratne zasluge

srpske heroine, prolaznici koji su se u tom momentu zatekli na peronu su za tili čas prikupili novac, a ambasada Francuske obezbedila je svu potrebnu dokumentac­iju, a putnici čuvenog ‘Orijent ekspresa‘ sačekali su Milunku da se ukrca u voz”, piše on. D. Zlojutro

NASTAVIĆE SE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia