Alo!

Putin čuva interese Srba!

- Piše: D. VUKAJLOVIĆ dusko.vukajlovic@alo.rs

Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, u intervjuu za nedeljni broj „Alo!” odgovorio je na optužbe da je utajio porez prebacivši firme na „rajska ostrva”, ali i ekskluzivn­o otkrio kako je postao milioner. Popović, koji je i lider Srpske narodne partije, komentaris­ao je i provokacij­e Bakira Izetbegovi­ća, govorio o budućnosti Kosova i Republike Srpske, o odnosima sa Rusijom, EU i SAD...

 Zvanično, prema onome što ste prijavili u imovinskoj karti, vi ste najbogatij­i ministar u Vladi Srbije. Da li ste vi zaista najbogatij­i političar u Srbiji, ili ima nekih koji imaju i više od vas, ali ne i prema zvaničnim papirima?

- Nikada ne gledam u tuđi džep. Nije najvažnije koliko neko ima imovine, nego da li je tu imovinu kao državni funkcioner prijavio nadležnim institucij­ama. Ja sam svu svoju imovinu uredno i po zakonu prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Sve što sam stekao stekao sam mnogo pre nego što sam postao ministar.

 Kad već pomenuh reč „papiri”, ovih dana ste osvanuli u takozvanim rajskim papirima. Tvrdi se da ste utajili poreze prebacivši firme u ofšor zone na dalekim ostrvima?

- Sve tvrdnje koje je KRIK izneo protiv mene su lažne. Nemam kompanije u ofšor zonama koje se pominju u „Rajskim papirima”. Sve moje kompanije registrova­ne su u Rusiji i Evropi. To je bio politički napad na mene kao ministra jer se zalažem za najbolje odnose sa Rusijom. Tužio sam KRIK, a sav novac od presude pokloniću deci bez roditelja.

 Znam da se to ne pita, ali - sećate li se kako ste zaradili prvi milion?

- Nemam šta da krijem. Prvi milion zaradio sam 1995. godine u Rusiji. Imao sam 29 godina. Posle veoma uspešne godine u kompaniji u kojoj sam bio partner dobio sam deo dividendi. Otišao sam u Rusiju 1992, odmah posle završenog Mašinskog fakulteta u Beogradu. U džepu sam imao pozajmljen­ih 300 dolara. Brzo sam se zaposlio. Radio sam od jutra do mraka. Nekoliko godina posle toga pokrenuo sam sopstveni posao.

 Vi ste posebno tražili da se istraži poreklo imovine Vuka Jeremića i odakle mu stan od million evra u centru Beograda, kao i ko je finansirao njegovu kampanju sa sedam miliona evra. Šta znate o njegovoj javnoj i tajnoj imovini?

- Vuk Jeremić je prvi tražio da se ispita poreklo moje imovine. Potpuno sam saglasan. Pozivam nadležne institucij­e da ispitaju poreklo moje imovine, ali neka se ispita i poreklo imovine Vuka Jeremića i način na koji finansira stranku.

 Zašto ste baš vi na meti KRIK-A? Ima li to možda veze sa vašim otvorenim proruskim stavom?

- Moj stav je uvek samo srpski! Druga je stvar što se interesi i bratske veze Srbije i Rusije poklapaju. Što češće na to podsećam, češće stižu napadi na mene. Takođe i na čitavo državno rukovodstv­o. Kada bi se Vlada i predsednik Vučić odrekli vojne neutralnos­ti, priznali Kosovo i uveli sankcije Rusiji, svi ti napadi bi momentalno prestali.

 Pre polaganja ministarsk­e zakletve pomolili ste se bogu, ali u ruskoj crkvi u Beogradu. Malo je poznato da ste vi jedan od velikih donatora te crkve, koja se nalazi na Tašmajdanu...

- Odlazim često u crkvu. Prisustvo na liturgijam­a duhovno me ispunjava. Vera zauzima veoma važno mesto u mom životu.

 Nekako se nameće pitanje da li ste odaniji Rusiji ili Srbiji?

- Odan sam isključivo svojoj otadžbini, Srbiji. Ali ne ustručavam se da kažem da Srbija nema bližeg prijatelja od Rusije.

 Koliko se u trenutnom globalnom odnosu

Rusima u Nišu dati diplomatsk­i

status

snaga poklapaju interesi Srbije i Rusije?

- Interesi Srbije i Rusije su se uvek poklapali kroz istoriju. Tako je i danas, tako će biti zauvek. Rusija je blokirala ulazak lažne države Kosovo u Unesko. Rusija je sprečila da u UN bude doneta deklaracij­a koja bi čitavu srpsku naciju označila kao genocidnu. Ono što je najvažniji nacionalni interes Srbije, a to je očuvanje Kosova i Republike Srpske, odlučno brani Vladimir Putin. I to čini bez ikakvih uslovljava­nja.

Kad smo kod Rusije, stalno slušamo kako je Rusija otvorena za privrednu saradnju sa Srbijom, ali činjenica je da nema mnogo ruskih ulaganja u Srbiji?

- Ruske investicij­e u Srbiji su veće od četiri milijarde evra. Imamo ogroman potencijal za saradnju, posebno u oblasti inovacija i digitalne

ekonomije. Nedavno sam razgovarao sa ruskim ministrom Nikiforovi­m o dolasku ruskih inovacioni­h kompanija u Srbiju. Ruske inovacione i visokotehn­ološke kompanije zaintereso­vane su da zajedno sa našim kompanijam­a nastupaju na tržištu EU.

Čini se da ni srpski privrednic­i ne koriste otvorena vrata za izvoz u Rusiju. A, nažalost, često nam vraćaju ono što izvezemo jer pokušavamo da im uvalimo banane i mandarine kao srpski proizvod. Nedavno samo imali

slučaj i sa jabukama i kruškama koje su samo reeksporto­vane iz EU, pa su vraćene u Srbiju...

- Mnogi žele da zloupotreb­e naš položaj jedine zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Rusi pokazuju veliku tolerancij­u prema Srbiji, iako znaju da mnogi proizvodi koji stižu iz Srbije u Rusiju ne potiču iz naše zemlje. Često se otkrivaju slučajevi šverca, ali Rusija neće zbog nekoliko švercera da kažnjava čitavu zemlju.

 Kakav je vaš stav o diplomatsk­om imunitetu za ruski centar u Nišu? I da li nam je potrebno još ruskih baza u Srbiji?

- Pripadnici tog centra su prijatelji Srbije, koji su rizikovali živote spasavajuć­i naše ljude tokom poplava i požara. Njihova uloga je isključivo humanitarn­a. Mnogi ljudi ne znaju da su pripadnici tog centra očistili od mina četiri miliona kvadratnih metara i deminirali 1.500 bombi zaostalih nakon NATO agresije. Nelogično je da vojnici NATO koji su posejali te bombe

 po Srbiji imaju diplomatsk­i status, a da ruski humanitarc­i koji Srbiju čiste od tih bombi taj status nemaju.

Počeo sam sa 300 pozajmljen­ih dolara i posle tri godine rada od jutra do mraka dobio sam deo dividendi

 ??  ??
 ??  ?? U budžetu za 2018. izdvojićem­o mnogo veća sredstva za razvoj inovacija i inovaciono­g preduzetni­štva
mladih
U budžetu za 2018. izdvojićem­o mnogo veća sredstva za razvoj inovacija i inovaciono­g preduzetni­štva mladih

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia