Alo!

AKO VOLITE PSA, ČISTITE ZA NJIM!

Komunalna policija prvo će upozoriti vlasnika, a sledeći put će mu napisati ozbiljnu kaznu

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Briga o kućnim ljubimcima u zgradama širom Beograda postala je izvor brojnih komšijskih svađa i polemika. Nedavno je u Mirjevu, u zgradi u ulici Grge Jankesa, osvanulo obaveštenj­e kojim se opominju vlasnici da počiste iza svojih četvoronož­nih mezimaca.

- Mole se stanari da obrate pažnju gde njihovi kučići vrše nuždu. Juče je to urađeno u liftu koji koriste stanari. Ako već držite kučiće u stanovima, onda i čistite za njima, jer verovatno to radite i u svom stanu! Sramota jedna! - napisao je ljutito „pronalazač”.

Jelena G., koja stanuje u tom ulazu, za naš list je rekla da nije prvi put da vlasnici ne čiste za ljubimcima.

- Svi mi volimo pse i mačke, ali kada treba da se počisti za njima, onda se samo gleda kako da se ta obaveza izbegne. Mislim da to nije u redu, ni prema životinji, a ni prema ostalim stanarima. Životinje treba da ima neko ko ume da vodi računa o njima i iza njih. U svakom slučaju, ovakve bezobrazlu­ke bi trebalo kažnjavati - žali se stanarka.

Za sve ljubitelje životinja koji drže pse i mačke u stanu ili to planiraju, važno je da znaju šta kažu propisi. u odluci grada Beograda o držanju kućnih ljubimaca istaknuto je da se psi i mačke mogu držati tako da se ne uznemirava­ju treća lica i da se obezbede sigurnost i higijena. Pas ili mačka se mogu držati u stanu, porodičnoj kući, dvorištu stambene zgrade ili zajedničko­m dvorištu (ukoliko prikupite pismenu saglasnost svih stanara zgrade), a zabranjeno je držati ih na terasi bez nadzora. U stanu se mogu držati dva psa, dve mačke ili pas i mačka. Podmladak životinja može se držati u stanu najduže do tri meseca starosti.

Ukoliko neko od stanara prijavi komunalnoj policiji da ga nebriga komšije u vezi sa kućnim ljubimcima uznemirava, komšija može biti kažnjen sa najmanje

5.000 dinara.

Biljana Vukosavlje­vić, koja je ujedno i profesiona­lni upravnik, objasnila je da zakon ipak u ovom slučaju ne može da učini mnogo.

- Ništa tu ne može da se uradi. To je pitanje odnosa vlasnika prema svom kućnom ljubimcu. Ne postoji mehanizam, niti zakonski osnov, da se vlasnik ljubimca natera da počisti za svojim ljubimcem. Možete da mu kažete ljubazno kao komšija, ali ništa više od toga. Ako postoji snimak video-kamere, može se prijaviti komunalnoj policiji i sledi drugačija priča. Samo ukoliko kućni ljubimci narušavaju kućni red, tada potpuno opravdano imate pravo da zovete komunalnu policiju, da komunalna policija dođe i prvo upozori vlasnika ljubimca, i tek sledeći put piše kaznu - kaže Vukosavlje­vić.

Dozvoljeno je uvođenje psa ili mačke u lift stambene zgrade ukoliko je prazan, ali svakako prvenstvo upotrebe lifta imaju stanari. Ona takođe dodaje da prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade pas mora biti na povocu pod kontrolom držaoca.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia