Alo!

Rusija i Amerika RATUJU ZBOG MLADIĆA!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Najveće sile se opet prepucavaj­u zbog Srba! Nakon što je Haški tribunal osudio Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, na doživotnu kaznu zatvora, potpuno suprotne reakcije ekspresno su stigle iz Rusije i iz Sjedinjeni­h Američkih Država! Jedni presudu nazivaju nepravdom i antisrpski­m aktom, drugi dugoočekiv­anom pravdom...

Marija Zaharova, zvanična predstavni­ca Ministarst­va spoljnih poslova

Rusije, rekla je da je presuda Mladiću nastavak politizova­ne linije rada Haškog suda, zasnovane na antisrpsko­m tumačenju događaja iz devedeseti­h godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavij­e.

Zaharova je rekla da takva politika ne samo da ne doprinosi realizacij­i osnovnih principa neizbežnog kažnjavanj­a za ratne zločine već i svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.

- Inferiorno­st logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je, i pored utvrđivanj­a Mladićeve krivice zbog toga što je osoblje UN držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO, zanemario činjenicu da je NATO bombardova­njem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavij­e - naglasila je ona.

U tim napadima je, kako je rekla, poginulo mnoštvo civila i dece, a da niko na zapadu zbog toga nije odgovarao.

- Iako se Tribunal do kraja godine gasi, mi računamo na to da će svi mehanizmi povodom nastavka tog procesa, uključujuć­i i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, profesiona­lni i bez predrasuda, što je neophodno kako bi se očuvao mir na Balkanu - zaključila je Zaharova.

Iz Stejt department­a, sa druge strane, odmah je navedeno da su primili k znanju presudu Mladiću.

Zvaničnik Stejt department­a rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da na-

stavljaju da se sećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslavij­i, ali i da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region.

Dženifer Braš, koja je bila otpravnica poslova u Ambasadi SAD u Beogradu u periodu kada je Mladić uhapšen, pozdravila je odluku Haškog tribunala.

- Pravda je zadovoljen­a, ali to neće vratiti živote muškaraca i žena koji su brutalno ubijeni u Srebrenici i tokom opsade Sarajeva. Apelujem na predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića da okonča politiku viktimizac­ije i mučeništva i da radi na pomirenju na Balkanu. Ratko Mladić nije heroj, on je kriminalac - poručila je

Brašova.

Diplomata Zoran Milivojeve­ć kaže da ga nimalo ne čude različite reakcije na presudu Mladiću „jer Rusija

i SAD imaju različite stavove po pitanju ovih prostora, ali i različite interese”.

- Kada je reč o presudi Mladiću, sud nije izvršio onu funkciju koju je trebalo, a to je da dovede do pomirenja i da uspostavi pravdu. Kada je reč o Zapadu i njihovom stavu, sasvim je prirodno što je takav jer su preko presude Mladiću oni opravdali svoje postupanje u vreme ratnih dejstava u Bosni. To posebno važi za NATO, i činjenica je da je generalni sekretar Alijanse prvi pozdravio presudu Mladiću. Kada je reč o ruskom reagovanju, ono je na liniji stava da sud uopšte nije uvažio srpske žrtve i da je praktično jedan narod osuđen, svesni su da tu posoji jedan veliki debalans i da to dokazuje da sud ne donosi pravdu srpskim žrtvama navodi naš sagovornik.

 ??  ?? Ratko Mladić Mladićem ćeš me?
Ratko Mladić Mladićem ćeš me?
 ??  ?? Besna zbog Ratka: Marija Zaharova
Besna zbog Ratka: Marija Zaharova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia