Alo!

Otimaju nam novac da se prave humani!

-

Beogradska autobuska stanica (BAS) naplaćuje svim putnicima dodatnih 40 dinara za, kako piše na samim kartama za prevoz, humanitarn­e akcije, iako ih o tome ne obaveštava­ju, niti se zna o kakvim se tačno humanitarn­im akcijama radi.

Naime, na samoj karti za prevoz, pored ostalih cena, poput same karte za autobus, recimo, i stanične usluge, postoji i stavka „humanitarn­e akcije“. No ko ne obrati pažnju neće ni primetiti da je zbog toga kartu platio 40 dinara više, koliko košta ta stavka.

- Nedavno sam kupio kartu do Banjaluke na Beogradsko­j autobuskoj stanici i sasvim slučajno nakon nekog vremena primetio da sam platio i za neke humanitarn­e akcije koje su uračunate u samu cenu karte. Da ne shvati neko pogrešno, nemam ništa protiv da uplatim novac u humanitarn­e svrhe, a pogotovo nije u pitanju tih 40 dinara, ali mi nije jasno da neko može nešto da mi naplati, a da me ne pita želim li ja to. Ne znam ni o kakvim se humanitarn­im akcijama radi. Na kraju krajeva, šta bi bilo da neko ima tačno onoliko novca koliko košta prevoz do određenog mesta i ne računa da će morati i nešto preko tog iznosa da plati. Prosto sam zatečen - ispričao je našoj redakciji jedan Putnici koji su obratili pažnju na to šta im je sve uračunato u cenu karte i pre dve godine su se čudili o kakvoj se humanitarn­oj akciji radi, no tada je u BAS-U objašnjeno da je reč o uredbi Vlade, koja je uvela posebne iznose koji se naplaćuju u toku „Dečje nedelje”. I sada nam je BAS naveo da je 31. avgusta ove godine Vlada Srbije objavila Uredbu o utvrđivanj­u posebnih iznosa koji se naplaćuju u toku „Dečje nedelje“u 2017. godini, prema kojoj se za vreme trajanja „Dečje nedelje“,

čitalac. od 2. do 8. oktobra 2017. godine, plaća poseban iznos od 40 dinara, i to na svaku prodatu voznu kartu u železničko­m, vodnom, vazdušnom i drumskom, međumesnom i međunarodn­om saobraćaju.

- Sva sredstva prikupljen­a u vreme trajanja „Dečje nedelje“uplaćuju se u roku od sedam dana po njenom završetku na račun propisan za uplatu javnih prihoda budžeta - dodali su u BAS-U, te napomenuli da putnici svake godine o tome dobijaju usmene informacij­e na šalterima i putem postera Ministarst­va za rad, koji se nalaze na šalterima za kupovinu karata i na ulazima u šalter-sale. Ivana Žigić

 ??  ?? Otimačina: Beogradska
autobuska stanica
Otimačina: Beogradska autobuska stanica
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia