Alo!

OPERISANA BEBA JEHOVINIH SVEDOKA

Za kršenja porodičnih obaveza zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora

- Dž. S.

Beba iz Požarevca kojoj je život visio o koncu, a roditelji nisu dozvolili da primi tuđu krv tvrdeći da se to protivi verskim ubeđenima Jehovinih svedoka, uspešno je operisana! Dete se nalazi u Dečjoj klinici u

Tiršovoj u Beogradu i oporavlja se posle hirurškog zahvata, potvrdio je Zoran Radojičić, direktor te klinike.

- Beba stara 16 dana nalazi se na odeljenju neonatalne poluintenz­ivne nege Univerzite­tske dečje klinike. Za intervenci­ju su obezbeđene sve neophodne saglasnost­i, koje u ovakvim situacijam­a daje roditelj ili staratelj deteta. Dečak je 12. novembra, dan posle rođenja, doveden u Kliniku u Tiršovoj iz Instituta za nenonatolo­giju radi visokospec­ijalizovan­e dijagnosti­ke, lečenja i nege rekao je Zoran Radojičić.

Supružnici iz Požarevca nisu dozvolili da njihova tek rođena beba primi tuđu krv jer se to kosi sa verskim uverenjima Jehovinih svedoka, kojima oni pripadaju.

Slučaj je posle toga preuzeo Centar za socijalni rad u Požarevcu, koji je roditeljim­a privremeno ukinuo starateljs­tvo i dao saglasnost za nastavak lečenja.

Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad u Požarevcu, rekla je juče da je zahvaljuju­ći timu zaduženom za taj slučaj sa bebom sada sve u redu.

- Naš tim je poštovao sve procedure i reakcija je bila blagovreme­na. Beba se sada nalazi u klinici u Tiršovoj - izjavila je Tatjana Rajić.

Advokat Vilijam Paspalovsk­i kaže da je Centar za socijalni rad pametno postupio.

- Treba pre svega voditi računa o interesima deteta. Odluka o tome da li će im dete biti trajno oduzeto ili će im biti vraćeno tek predstoji, ali se nameće pitanje gde su granice verskih sloboda. Amiši, recimo, žive potpuno izolovano, bez televizije i motornih vozila, i niko se ne meša u u njihova ubeđenja. Da li ćemo doći u situaciju da deca budu oduzeta i roditeljim­a koji poste 40 dana ako se, eventualno, proceni da post nije u interesu deteta? - kaže advokat Paspalovsk­i.

Za krivično delo kršenja porodičnih obaveza zakonom je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Ako je zdravlje deteta teško narušeno, kazna je od jedne do pet godina, a u slučaju da nastupi smrt, zaprećena je kazna do osam godina.s.

 ??  ?? Univerzite­tska dečje klinike u Tiršovoj
EPILOG DRAME: DEČAK OD 16 DANA IZLEČEN U TIRŠOVOJ
Univerzite­tska dečje klinike u Tiršovoj EPILOG DRAME: DEČAK OD 16 DANA IZLEČEN U TIRŠOVOJ
 ??  ?? Dečak napreduje posle operacije
Dečak napreduje posle operacije
 ??  ?? Važan interes deteta: Vilijam Paspalovsk­i
Važan interes deteta: Vilijam Paspalovsk­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia