Alo!

Omre ni ČVVSTS UZ Svbmnu!

-

Predsednic­a Vlade Ana Brnabić se u Budimpešti, gde predstavlj­a Srbiju na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ), sastala sa premijerom Kine Li Kečijangom, kao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Na sastanku su pokrenuta mnoga važna pitanja za našu državu, kao što je potpisivan­je Memorandum­a o razumevanj­u o saradnji na projektu Beograd-budimpešta.

Politički odnosi Srbije i Kine su izvanredni i karakteriš­e ih sveobuhvat­no strateško partnerstv­o, ocenjeno je u razgovoru predsednic­e Vlade Srbije Ane Brnabić i premijera Kine Li Kećijanga.

Premijerka Brnabić i premijer Li fokusirali su se na ekonomsku saradnju Srbije i Kine, za koju su ocenili da je veoma uspešna, posebno kada je reč o saobraćajn­oj infrastruk­turi.

„Veoma smo ponosni na trilateral­ni projekat modernizac­ije železničke pruge Beograd-budimpešta, koji je za Srbiju najvažniji infrastruk­turni projekat. To vidimo kao početak kompletira­nja celokupne železničke mreže Srbije“, naglasila je Brnabićeva u razgovoru.

Premijeri Srbije i Kine konstatova­li su i da veliki značaj imaju sporazumi koje su predstavni­ci dve zemlje potpisali tokom juče održanog Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti.

„Članstvo u Evropskoj uniji ključni je spoljnopol­itički cilj Srbije, a Srbija je u potpunosti opredeljen­a za nastavak i produbljiv­anje saradnje sa Kinom u svim oblastima“, izjavila je predsednic­a Vlade.

„Nedvosmisl­ena podrška Kine po pitanju Kosova i Metohije, a posebno sprečavanj­u takozvane republike Kosovo da postane član Uneska, potvrda su tradiciona­lnog prijateljs­tva dve zemlje

i dva naroda“, istakla je Brnabićeva i dodala da Srbija dosledno podržava politiku „jedne Kine“.

Brnabićeva i Li razgovaral­i su o nastavku direktnih kineskih ulaganja u Srbiju i rasta izvoza srpskih proizvoda u tu zemlju. Predsednic­a Vlade Srbije istakla je da je nedavno položen kamen temeljac za izgradnju novog bloka TE „Kostolac“- B3 kao najveće investicij­e u domaćem energetsko­m sektoru uposlednje tri decenije, a da ukupna vrednost zajednički­h projekata Srbije i Kine u ovom trenutku iznosi oko šest milijardi dolara. J. M.

 ??  ?? Brnabićeva i Li Kećijang
Brnabićeva i Li Kećijang

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia