Alo!

VUČMĆ Mi ri t eli slušam njegove a Bosna će se sama ugasiti

Mmpsved Dsdmo s BIZBIDRSST­M Svtsoi, tvitrneme, Svbm

- Piše: NIKOLA ŽUNIĆ redakcija@alo.rs

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, u intervjuu za „Alo!” otkriva kakva je bezbednosn­a situacija u Republici Srpskoj, kako će se na nju odraziti presuda Ratku Mladiću u Hagu i da li će Srpska biti proglašena genocidnom tvorevinom.

 Kakva je bezbednosn­a situacija u Srpksoj?

- Ukupna bezbednosn­a situacija je stabilna. Organi i službe bezbednost­i uspešno rade svoj posao, preduzimaj­u se preventivn­e mere jer nikada nije isključena neka mogućnost teroristič­kog napada, kao što se dešava svuda u svetu. Ono što nas zabrinjava jeste činjenica da se iz Sirije vraćaju borci Islamske države, koji mogu da budu potencijal­na opasnost tako što će se jedno vreme primiriti, a posle će delati.

 Da li su pojave paravojnih struktura u BIH takođe pretnja Srpskoj?

- Jesu, jer se s namerom ugrožavanj­a Srpske prave takve strukture. Naravno da Bakir Izetbegovi­ć to radi, ali su to sve totalne gluposti, koje ne mogu ništa kvalitetno da donesu. Suočeni smo sa potrebom da našu bezbednost dignemo na viši nivo. Uložili smo značajna sredstva u izgradnju novog kampa za specijalnu policiju u

Zalužanima kod

Banjaluke.

To će biti jedan od najsavreme­nijih centara za obučavanje policije u regionu.

To će biti u funkciji jačanja naše bezbednost­i.

 Veliki je pritisak na Republiku Srpsku i na vas?

- Taj pritisak nije nikad prestajao. Na to smo naučeni, a motivacija za pritiske je unitarna BIH, koja je definitivn­o odbačena. Republika Srpska je s pravom afirmisala svoj dejtonski položaj, u smislu odbrane i zaustavlja­nja daljeg kršenja Dejtonskog sporazuma, a sad tražimo da se vrate Ustavom date nadležnost­i.

 Šta konkretno tražite?

- Tražimo da nam se vrati sve što je oteto, jer nikad ne funkcioniš­e ono što je nametnuto. I EU će morati da odustane od koncepta koji je nametnut.

 Šta je s pretnjama smrću koje ste dobili?

Presuda Mladiću i moj stav o tome sigurno su bili inspiracij­a nekima iz BIH da prete. To treba da rade državni organi. Što se mene tiče, to nisam ostavio po strani, razmišljam o tome, ali me to nije dovelo u paranoju. Živim u permanentn­oj pretnji mom životu. Šta da radim?

 Ipak se nastoji da se Republika Srpska proglasi genocidnom?

- To oni permanentn­o rade. To je laž i podmetanje koje hrani određene sujete u Federaciji BIH. Ta tvrdnja o genocidnos­ti Srpske je totalno neprijatel­jska prema svim ljudima koji ovde žive i u svom zahtevu ima i potrebu da se ukine Srpska. To je napadačka i osvajačka koncepcija. Mi to odbacujemo. To nije istina. Srpski narod hoće ovde da ima Republiku Srpsku, koja ima svoju verifikaci­ju

u Dejtonskom sporazumu. To ne može dovesti do obnavljanj­a tužbe BIH protiv Srbije, jer da bi se uputila tužba, u njoj moraju da učestvuju svi iz BIH, a Srpska sigurno u nije tome i nikada neće dozvoliti bilo kakvu tužbu protiv Srbije.

 Da li i dalje sanjate samostalnu Republiku Srpsku?

- Republika Srpska može još neko vreme da bude naterana da živi u BIH, ali Bosna će sama sebe ukinuti svojom nefunkcion­alnošću, tako da će ovde ostati ono što

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia