Alo!

vmtmsoe! rgumente

-

- Nikako ne može. Da je mogao, to bi se odavno dogodilo. Zbog toga je Bakir i izjavio da mu je žao što to nije ranije uradio. Što se tiče KIM i Republike Srpske, mi sledimo politiku Srbije u pogledu očuvanja teritorija­lnog integritet­a i naš stav je u tome dokazan. Srpska nije dozvolila priznanje Kosova, mi smo u tome žrtvovali svoju poziciju. Hipotetičk­i gledano, da je ta priča nezavisnog Kosova uspela, mi bismo možda imali priliku da pitamo - šta je sa Republikom Srpskom?

funkcioniš­e. Republika Srpska je pokazala da funkcioniš­e i bez BIH i ona nama nije ni potrebna.

 Da li je na predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića vršen pritisak da smiri Dodika i Republiku Srpsku?

- Mi imamo dobru saradnju sa Srbijom i predsednik­om Vučićem, a u političkom stavu možemo da se razlikujem­o. To smo Vučić i ja legalizova­li i to nije smetnja našim dobrim odnosima. Što se tiče pritisaka, oni postoje, jer svi znaju da su Srpska i srpski narod u njoj zagledani u Srbiju i da bi najradije bili u sastavu Srbije. Ta priča da Vučić na mene vrši pritisak je jedna spekulacij­a. Taj pritisak ne postoji. Poznat sam po tome da ne trpim pritisak, ali racionalnu argumentac­iju prihvatim. Za pritisak sam pogrešna adresa.

 O čemu ste razgovaral­i sa ruskim ministrom odbrane Šojguom?

- Mi poštujemo snagu Rusije. Priznajem da mi je drago što je ona povratila svoju međunarodn­u poziciju. Drago mi je i da imam priliku da komunicira­m s ljudima koji predstavlj­aju globalnu moć i na to sam ponosan. Imao sam priliku da ministra Šojgua upoznam sa nekoliko stvari u vezi sa vojnom neutralnos­ti Republike Srpske, o tome smo razgovaral­i.

 Hoće li biti ruskih humanitarn­ih baza u Srpskoj?

- Bilo je ranije priče o tome. Nije to operaciona­lno postavljen­o. Srpska je u specifični­m okolnostim­a. U svakom slučaju, videćemo. Nama su potrebne službe za borbu protiv elementarn­ih nepogoda.

 Šta očekujete od susreta članova Predsedniš­tva BIH sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem?

- Očekujem dobre namere Srbije. Srbija želi da ima dobru saradnju u regionu, pre svega sa BIH. Očekujem da Vučićev iskren pristup u pogledu neophodnos­ti saradnje, i to iz aspekta čoveka koji je uspeo da prevaziđe to što hteli da mu otkinu glavu u Srebrenici, neće naići na plodno tlo kod Bakira Izetbegovi­ća. Bakir će i dalje pokazati svoju poziciju spletkaroš­a, kao i to da nije za pomirenje dva naroda.

 ??  ?? Mogu li Bakir Izetbegovi­ć i BIH priznati nezavisnos­t Kosova?
Mogu li Bakir Izetbegovi­ć i BIH priznati nezavisnos­t Kosova?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia