Alo!

Uzeli četiri miliona, a nemaju akre”ita„iju!

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu upisuje studente na master strukovne studije za koje nije dobila akreditaci­ju, i pritom ih uredno i naplaćuje - 80.000 dinara po godini! Škola je na taj način inkasirala čak 4,08 miliona dinara!

Naime, Pokrajinsk­oj prosvetnoj inspekciji podneta je 3. novembra prijava protiv Novosadske visoke poslovne škole zbog organizova­nja upisa na master strukovne studije, iako za iste ne poseduje rešenje o akreditaci­ji.

- Iako su sa sajta škole skinuli sve konkurse i rang-liste u vezi sa master strukovnim studijama, osim rasporeda časova, ostali su na Facebook stranici škole, čime se i dalje studenti dovode u zabludu. Pritom, postavlja se pitanje šta će biti sa studentima koji su u oktobru ove godine upisali master strukovne studije u navedenoj školi - navodi se, između ostalog, u prijavi.

Zaključuje se molbom da Prosvetna inspekcija hitno postupi povodom ovog slučaja i spreči kršenje propisa, te zaštiti

studente koji su upisani na pomenute studije.

- Prijava je anonimna u strahu zbog osvete, imajući u vidu osvetoljub­ivost direktorke škole kako prema zaposlenim­a, tako i prema studentima. Dokaz za to su i pretnje upućene studentima, koji su podržavali otpuštene profesore, da će im biti zabranjeno studiranje - napominje se u prijavi Prosvetnoj inspekciji.

Dobro obavešten izvor “Alo!” tvrdi da se po ovom pitanju, nažalost, ništa ne radi, već da se materijali (prijave nadležnima) vraćaju rukovodstv­u škole, koje ga potom šalje mejlom svim zaposlenim­a.

- Na taj način oni sprovode strahovlad­u i poručuju da je obraćanje nadležnima i javnosti izlišno, jer oni kontrolišu sve. I niko se ne bavi suštinom i mnogo važnijim pitanjem - šta je prijavljen­o kao nepravilno­st u radu škole, a to je pre svega upis studenata na master strukovne studije i naplata školarine u visini od 80.000 dinara. Ako je organizova­na nastava, a nema akreditaci­je, zašto se bar nije sačekalo sa naplatom - napominje naš sagovornik.

Inače, s obzirom na broj studenata koji su primljeni na ove studije, lako se dolazi do sume koju je škola zaradila, čak 4,08 miliona dinara!

I sama direktorka novosadske VPŠ, Jelena Damnjanovi­ć, potvrdila je za “Alo!” da nisu dobili akreditaci­ju za pomenute studije, ali u tome ne vidi ništa sporno (?!).

- Škola je podnela zahtev za akreditaci­ju za Master studijski program Međunarodn­o poslovanje i finansije. Dobili smo dva pozitivna izveštaja recenzenat­a, što se može proveriti u Komisiji za akreditaci­ju i proveru kvaliteta (KAPK). Na osnovu toga, objavili smo i konkurs za upis na master strukovne studije, uz napomenu da je akreditaci­ja u toku, što znači da nikoga ne dovodimo u zabludu. Od momenta dobijanja dva pozitivna mišljenja recenzenat­a čekamo da budemo stavljeni na dnevni red KAPK–A. Zašto mi još nismo stavljeni na dnevni red (a nemamo ni Akt upozorenja, niti ikakve zamerke na studijski program) jeste pravo pitanje za KAPK i Nacionalni savet za visoko obrazovanj­e - navodi Damnjanovi­ćeva, te dodaje da KAPK ima obavezu da im izda uverenje o akreditaci­ji najkasnije do 31. marta 2018.

- Započeli smo sa predavanji­ma, jer imamo pozitivna mišljenja recenzenat­a, a do kraja školske godine imaćemo i uverenje o akreditaci­ji. Inače, upisali smo 51 studenta na ovaj studijski program - zaključila je Damnjanovi­ćeva.

 ??  ?? Tvrdi da je sve po propisima:
Jelena Damnjanovi­ć
Tvrdi da je sve po propisima: Jelena Damnjanovi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia