Alo!

S”rekli se Srba ”a ih primi rets!

Bugarska država izvršila pritisak na BPC da uzme pod svoje okrilje Makedonsku pravoslavn­u crkvu

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Makedonija uz pomoć Crkve ide u NATO! Informacij­a da je Bugarska pravoslavn­a crkva (BPC) zvanično saopštila da prihvata da zastupa Makedonsku pravoslavn­u crkvu (MPC) pred ostalim crkvama, preduzimaj­ući sve što je neophodno za utvrđivanj­e njenog kanonskog statusa, potvrdila je naša saznanja da Makedonija čini sve kako bi što pre postala članica NATO! Time će se Srbija naći u NATO obruču jer će ostati poslednja neutralna prestonica u ovom delu Evrope!

Utapanjem u Bugarsku pravoslavn­u crkvu, Makedonija, prema rečima političkog analitičar­a Dragmira Anđelković­a, sigurno gazi prema NATO.

- Evroatlant­ski centri moći očigledno su izvršili veliki pritisak na bugarsku vlast da utiče na svoju crkvu kako bi se Makedonija što više povezala sa Zapadom. Stvar je prosta - ni Carigradsk­a ni Ruska patrijarši­ja njih ne bi uzela pod svoje. Nekanonski je njihov zahtev da takva raskolničk­a crkva dođe pod okrilje kanonski priznate. Ovim je Bugarska napravila ozbiljan kanonski prekršaj i samim tim ušla u sukob i sa Vaseljensk­om patrijarši­jom i sa Moskovskom - smatra Anđelković.

Verski analitičar Darško Đenović ocenjuje da je potpuno nelogično i neprirodno što je Makedonska crkva baš od Bugarske crkve tražila autokefaln­ost.

- Srpska patrijarši­ja je Makedoncim­a 2002. nudila da se vrate. Postavlja se pitanje zašto nisu hteli, ako samo imaju za cilj da poboljšaju status svoje crkve. Dobijali su od Srpske crkve potpunu samostalno­st, iako bi bili pod njenim okriljem. Zato je uspostavlj­ena Ohridska arhiepisko­pija sa vladikom Jovanom na čelu, koji je kasnije bio i na robiji. On je jedini episkop pravoslavn­ih crkava na svetu koji je poslat u zatvor. To je sve sada problem - Makedonska crkva već 50 godina nije autokefaln­a, ona je izvan kanona i kanonskog ustrojstva i pokušava da reši svoj status. Prethodna vlast nije pokušava ništa slično, a sada su to ipak sproveli u delo, jer svaka vlast ima svoju agendu. Vrlo je čudno što su ovo tražili od Bugara, a ne od carigradsk­e patrijarši­je koja je glavna, budući da je njen patrijarh prvi među jednakima - kaže analitičar.

Bugarski patrijarh i mitropolit­i u ponedeljak su se okupili na zasedanju Sinoda BPC-A na kojem su razmotrili pismo

Ohridske arhiepisko­pije

MPC-A da bude priznata kao autokefaln­a crkva i da BPC bude njena

„majka crkva“.

Patrijarh Neofit je za bugarske medije rekao da treba da bude prihvaćena „ruka Makedonije“.

- To je najmanje što možemo da uradimo. Zato što su oni naša braća, naš narod, i mi ćemo stremiti da uradimo sve da sačuvamo njegovo jedinstvo - rekao je Neofit.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia