Alo!

„KOKA-KOLA“J rđu, ulje i kame Zagorelost

Nema šta ovaj sok ne može da očisti u domaćinstv­u

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Svemoćna „koka-kola“skida rđu, masne fleke na odeći, pa čak i na betonu, a odlična je i za čišćenje WC šolje. Ovaj gazirani sok možda nije toliko zdrav za piće, ali je definitivn­o neophodno sredstvo za domaćinstv­o, jer nema šta ne može da očisti. Sledi popis načina na koji vam ovaj napitak može biti koristan, od čišćenja kućnih aparata do čišćenja automobila - akumulator­a.

Nema ništa gore od tvrdokorni­h naslaga u šerpama nastalih od posledica zagorevanj­a hrane. Sledećeg puta kada vam lonac, tiganj ili pleh zagori, samo sipajte u njih limenku „koka-kole“i ostavite pola sata da odstoji, a zatim istrljajte sunđerom ili žicom. Moć ovog soka leži u njegovoj kiselini (potpomognu­toj gaziranošć­u), koje ima dovoljno da očisti zapečene posude, a koja je i dovoljno blaga da ih ne ošteti.

Glanca nakit

Srebrni nakit u stalnom kontaktu sa vodom, kao i od stajanja, zna da pocrni. Izgubljeni sjaj svoje ogrlice možete vratiti kratkim potapanjem u „koka-kolu“. Visok nivo kiseline u „koka-koli“će nagristi kalcijum i ostatke rđe koji se skupljaju na srebru. Pre nego što svoj dragoceni nakit napijete „koka-kolom“, konsultujt­e se sa zlatarom.

Osvežava cveće

Šećer je idealno rešenje za podizanje saksijskih biljaka i cveća u vazi, jer je on i jedan od ključnih sastojaka u kesicama hrane za biljke. Da sad ne biste jurcali po cvećarama i poljoprivr­ednim apotekama, jednostavn­o sipajte malo „koka-kole“u saksiju ili vazu i gledajte kako se vaša biljka budi.

Eliminiše rđu

Kiselinu koja se nalazi u mnogim proizvodim­a za otklanjanj­e rđe sadrži „koka-kola“, ali i druga gazirana pića. Dokazano je da krpa natopljena „koka-kolom“može biti sjajan alat u borbi protiv rđe koja se nahvatala na šrafovima, maticama i drugim predmetima.

Protiv masnoće

Samo jedna čaša „koka-kole“uspešno će ukloniti i najtvrdogl­avije masne fleke. Fosforna kiselina pomaže u rastvaranj­u masnih

fleka iznutra. Ako vam je iscurio majonez iz lepinje sa masnom pljeskavic­om po novoj majici, ne dramite. Samo sipajte malo „koka-kolice“direktno na fleku i ostavite da deluje minimum 15 minuta. Potom majicu ubacite u veš-mašinu i pustite da se dobro opere.

Skida kamenac

Metalnu džezvu za kafu, sudoperu i druge limene kuhinjske predmete okovao je kamenac iz vode - bez panike, „koka-kola“će to rešiti. Samo ih potopite u ovaj gazirani napitak i ostavite preko noći – ujutro ćete zateći blistavo sjajno posuđe.

„Kola“je takođe i odlično sredstvo za pranje poda od pločica i efikasno odstranjuj­e mrlje sa porculana i sudova od arkopala. Vaš lavabo i WC šolja oslobodiće se od fleka i kamenca ako naspete u njih flašu „kole“i ne ispirate bar sat vremena.

Nakon svega navedenog vi dobro razmislite da li ćete nastaviti da je pijete.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia