Alo!

Majmun izveo početni udarac!

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Taman kada ste pomislili da ste sve videli na fudbalskom terenu, eto iznenađenj­a iz Japana. Uprava tamošnjeg prvoligaša Sereza odlučila se na nesvakidaš­nji potez kada je dala majmunu da izvede početni udarac na meču protiv Visel Kobea!

Mali makaki majmun se pojavio na terenu sa devojkom koja radi u klubu, sa povocem oko vrata, kada mu je data lopta. Nosio je minijaturn­i dres Serezo Osake, a čak je i pokazao nekoliko „trikova” nakon što mu je sudija uručio loptu da izvede udarac. To je izazvalo smeh na stadionu i oduševljen­je kod Japanaca, a majmun je čak doneo domaćinima i sreću, pošto je njihov tim slavio sa 3:1. Međutim, to se nije nimalo dopalo članovima PETA (Američko udruženje za zaštitu i etičko tretiranje životinja), koji su poslali oštar protest bordu japanske Džej lige. Elisa Alen, direktorka udruženja PETA, rekla je:

- Možda je ovo bilo zabavno za fudbalsku igru, ali za majmuna to nije igra. U takvim situacijam­a životinjam­a se preti elektrošok­ovima i često im se vade zubi. Majmuni su u obavezi da izvode razne tačke jer su oduzeti od svojih majki odmah nakon rođenja. To je za njih srceparaju­ća trauma, od koje se njihove majke nikada ne oporave, a posebna je nepravda jer su ubačeni u nešto što je totalno neprirodno za njih. Terati ih da izvode glupe trikove, ljudi koji ih treniraju im lome duh kroz metode koje uključuju strah i kaznu. Molimo Džej ligu da da crveni karton takvom ponašanju čelnika klubova i da pusti majmuna u prirodu, gde može da uživa.

 ??  ?? Sreda, 29. novembar 2017.
Sreda, 29. novembar 2017.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia