Alo!

Virus u sebi nos 2.369 građana!

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Kondom glavu čuva, upozoravaj­u infektoloz­i, a posebno su ugroženi seksualni radnici, za koje u Srbiji ne postoje precizni podaci koliko ih je inficirano

HIV i dalje kruži nad celom Srbijom! Ovaj 1. decembar dočekujemo sa 2.369 osoba inficirani­h HIV-OM, a procenjuje se da ih je još oko 1.000 koji ne znaju da ga imaju! Infektoloz­i upozoravaj­u da su najugrožen­iji pomalo zaboravlje­ni seksualni radnici, intravensk­i korisnici droge, homoseksua­lne osobe, osobe sa rizičnim seksualnim ponašanjem, ali i oni koji pirsing i tetovaže rade u neproveren­im salonima. U Srbiji je od početka epidemije, 1985. godine, do 20. novembra ove godine registrova­no 3.585 HIV pozitivnih. Od tog broja 1.884 je obolelo od side, dok je 1.105 umrlo od te bolesti, podaci su Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

Istovremen­o, u državi, kako „Alo!” saznaje, ne postoje precizni podaci koliko je seksualnih radnika inficirano. Za njih ne postoje ni mere stalne, organizova­ne zaštite od te bolesti, osim onih koje te osobe same preduzimaj­u. Većina seksualnih radnika u Srbiji obaveštena je o merama zaštite od HIV-A. Niko od njih, naravno, nije hteoda priča za „Alo!” pod imenom i prezimenom:

- Korisitim kondome, testiram se na HIV, idem na lekarske preglede. Postoje i udruženja koja organizuju zdravstven­e preglede za nas, što je velika stvar - navodi jedna od njih, dodajući da se ne plaši bolesti jer se štiti „koliko može”.

Sa druge strane, infektoloz­i svedoče da i ovaj 1. decembar dočekujemo tako što „obični” ljudi i dalje zaziru od inficirani­h tim virusom, a to pokazuje da još nismo naučili kako se prenosi HIV, što potvrđuje i prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpski infektolog. On za „Alo!” kaže da pravila važe za sve - tokom seksualnog odnosa obavezna je zaštita.

- To su kondomi. Seksualni radnici, osim što koriste kondome, treba-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia