Alo!

Šiptar mi nudio platu, stan i kola

- Piše: MARIJA IVANOV marija.ivanov@alo.rs

U okviru istrage o prvoj otmici zemunskog klana, koja se dogodila 20. avgusta 1997. u Beogradu, kada je otet, mučen i opljačkan Novak Stevanić, koji se nekoliko meseci kasnije ubio, juče je u Višem tužilaštvu saslušan Saša Đajić Džaja, pripadnik Žandarmeri­je.

Kako “Alo!” saznaje,

Đajić, koga je jedan od istaknutih pripadnika zemunskog klana označio kao osobu koja je direktno učestvoval­a u otmici, negirao je povezanost sa kidnapovan­jem Stevanića, ali je pred tužilaštvo­m objasnio svoju vezu sa Dušanom Spasojević­em, jednim od vođa klana, kao i sa pokojnim svedokom saradnikom Zoranom Vukojeviće­m Vukom, koji je takođe označen kao jedan od učesnika ovog zločina.

- Ime pokojnog Dušana Spasojević­a mi znači. Ja sam tada radio u PS Zemun i imali smo nalog da ne zaustavlja­mo vozila koja su bila u koloni Dušana Spasojević­a, već samo da zapišemo marku kola, registraci­je i pravac kretanja. Pokojni Vukojević mi je bio kum i „klasić“”. Družio sam se s njim i odlazio u njegov stan na razna slavlja, kada su tamo bili i “zemunci” i zato sve njih znam - rekao je Đajić u tužilaštvu.

Prema rečima našeg izvora, ovaj i dalje aktivni pripadnik MUP-A, rekao je da nije čuo za otmicu Novaka Stevanića, niti je u štampi pročitao bilo šta o tome.

- Što se tiče te otmice, nemam nikakva saznanja o njoj, niti sam u tome učestvovao. Mogu i na poligraf da idem - bio je izričit, ali pomalo nervozan Đajić pred tužiocem.

Podsetimo, istraga otmici Novaka Stevanića skoro 20 godina tapkala je u mestu. Na insistira- nje mladi- ćevog oca, tužilaš- tvo je pre izvesnog vremena ponovo sa- slušalo pri- padnike ze- munskog kla- na, koji su ma- hom negirali krivicu ili su davali šture iskaze o događaju. Međutim, nedavno je istaknuti član “zemunaca”, koji služi dugogodišn­ju robiju, ispričao u tužilaštvu sve što zna o otmici.

- On je rekao da nije lično učestvovao u tome, ali da zna da su Stevanićev­u otmicu organizova­li Dušan Spasojević Šiptar i Mile

o Luković Kum, pokojne vođe “zemunaca”, a da su Novaka otela trojica policajaca. Kako je ispričao, ti policajci su pokojni svedok saradnik Vuković, Saša Đajić i još jedan policajac, čije se saslušanje tek očekuje ispričao je ranije “zemunac” svoja saznanja.

U istrazi su do sada saslušani bivši pripadnici zemunskog klana Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi, Aleksandar Simović, Nikola Bajić, Goran R., kao i Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK-A. Tužilaštvo je zatražilo da se saslušaju i Milorad Veljović, bivši direktor policije, i Vladimir Božović, nekadašnji visoki funkcioner MUP-A.

Saša Đajić je juče u tužilaštvu ispričao da mu je pokojni kum Vuković šest meseci pre ubistva premijera Zorana Đinđića rekao da mu Dušan Spasojević nudi platu od 500 maraka mesečno, stan i auto na njegovo ime da dođe da radi kod njega u obezbeđenj­u, što nije prihvatio. „I kum mi je savetovao da ne pristajem na to uz obrazložen­je da se on, koji je bio šef Spasojević­evog obezbeđenj­a, zbog toga razvodi i da ne viđa dete“,

rekao je Đajić.

 ??  ?? Ubio se posle otmice: Novak
Stevanić
Ubio se posle otmice: Novak Stevanić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia