Alo!

Ne prosi devoj k AKO VIDIŠ TRUDNICU! POKLON

ALO! SERIJAL O OBIČAJIMA POVEZANIM SA NAJVAŽNIJI­M TRENUCIMA U ŽIVOTU

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Zašto zlatni ili srebrni prsten, koji kamen donosi sreću, a koji je baksuzan, šta se poklanja za veridbu, samo su neki od običaja u vezi sa prosidbom koji su postali deo srpske tradicije.

PROSIDBA

Prosidba je čin tokom kojeg mladić pita devojku da se uda za njega i po pravilu to je intiman trenutak. Običaj je da muškarac klekne pred svoju izabranicu jer je to znak poštovanja prema njoj. Ukoliko devojka pristane, mladić je daruje prstenom. Nekada je bio običaj da mladić pre prosidbe razgovara sa mladinim ocem i od njega traži dozvolu da zaprosi njegovu ćerku.

Postoje verovanje u narodu da je ukoliko prosac na putu ka devojci vidi trudnu ženu, monaha ili slepog čoveka brak osuđen na propast i tog dana ne treba da prosi svoju izabranicu. Međutim, ukoliko na putu primeti vuka, goluba ili kozu, to je znak da će ga devojka prihvatiti za muža i da će imati srećan i dug brak.

Nekada je bio običaj da mladoženji­n prijatelj ili neki član porodice poseti mladine roditelje i da ih pita da li je devojka za „davanje”, odnosno da li bi se udala za mladića.

VERIDBA

Nakon prstenovan­ja, par se dogovara kada će napraviti veridbu čin kada se dve porodice zvanično upoznaju i time obeležavaj­u zavet. Obavlja se u domu buduće mlade, budući mladoženja dolazi u njenu kuću sa članovima svoje porodice i najbližim prijatelji­ma. Porodica verenice priprema svečani ručak ili večeru i tada se razgovara o datumu venčanja, broju zvanica, podeli troškova. Taj običaj je ranije bio formalnost, razgovaral­o se o mladinom mirazu. Danas se taj događaj odvija uz darivanje, veselje i muziku. Pravilo je da veridba traje između šest meseci i jedne godinu.

PRSTEN

Kada zaprosi svoju izabranicu, i ukoliko ona pristane, budući mladoženja joj stavlja prsten na domali prst leve ruke. Tog trenutka oni postaju verenik i verenica. Prsten bi trebalo da bude od zlata ili srebra, jer čistoća plemenitog metala simbolizuj­e vernost i neraskidiv­ost veze. Postoji verovanje u narodu da verenički prsten ne sme da se menja da se budućem bračnom paru ne bi

promenio život nagore. Takođe, smatra se da ukoliko devojka pogleda prosca kroz verenički prsten, obezbediće njegovu večnu ljubav. Nekada se prsten birao sa određenim dragim kamenom koji nosi određeno značenje - rubin predstavlj­a poštovanje i vernost, brilijant večnu ljubav. Biseri se izbegavaju jer se veruje da donose suze i tugu.

Običaj darivanja mlade je toliko star, da je postao neizostava­n deo veridbe. Po dolasku u nevestinu kuću, svekar i svekrva svoju buduću snahu daruju zlatnim nakitom - lančićem ili narukvicom, u znak zahvalnost­i što želi da se uda za njihovog sina. I ostali gosti daruju verenicu. Taj običaj je opstao jer se verovalo da darivanjem pokazuju porodici buduće mlade da će devojka biti zbrinuta tokom bračnog života. Takođe, i porodica buduće mlade poklanja mladoženji belu košulju. Danas se uglavnom kupuju pokloni koji su namenjeni i devojci i momku, i to su uglavnom figurice anđela, slike...

Postoji verovanje da je ukoliko prosac na putu ka devojci vidi trudnicu, monaha ili slepog čoveka brak osuđen na propast i da tog dana ne treba da prosi svoju izabranicu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia