Alo!

Srbija dobija neuništive!

- Piše: J. MARKOVIĆ redakcija@alo.rs

Vojska Srbije iz dana u dan postaje sve jača! Nakon nabavke ruskih „migova“, u Srbiju će sledeće godine, pored raketnog sistema S-300 i aviona iz Belorusije, stići i najsavreme­niji tenkovi T-72 sa aktivno-reaktivnim oklopom, koji su se na ratištu u Siriji pokazali kao neuništivi.

Kako prenosi Sputnjik, Vojska Srbije dobiće od Rusije 30 remontovan­ih tenkova, vrednih najmanje 30 miliona evra. Najveća i najvažnija novina jeste činjenica da će Vojska Srbije prvi put imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

Naime, iz Rusije dobijamo tenkove sa mogućnošću lansiranja raketa kalibra 125 milimetara, a tu je i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji prati okretanje kupole, a uz sve to, na samom vrhu je još jedan mitraljez kalibra 12,7 milimetara, koji se okreće nezavisno od kupole. Tu je i turbodizel motor od 1.000 konjskih snaga.

Ono što raduje jeste činjenica da su srpski tenkisti već imali priliku da voze modernizov­ani T-72 na tenkovskom biatlonu koji se

svakog leta održava u Rusiji.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže za „Alo!” da svaku novu nabavku naoružanja za Vojsku Srbije treba pozdraviti.

- Ovi tenkovi nisu nepoznanic­a našim vojnicima. Mi ionako formacijsk­i imamo više tenkova od svih zemalja u regionu. Ipak ne bih voleo da sve ostane na pisanju medija, već bih voleo da se sve zaista i obistini - rekao je on.

- Da bi politika vojne neutralnos­ti bila delotvorna i prihvaćena, Srbija mora imati moćnu vojsku - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Mi smo se opredelili za vojnu neutralnos­t, to je naša politika, od koje nećemo odstupati, ali da bi ona bila zaista delotvorna i prihvaćena, vi morate da imate moćnu vojsku, koja je u stanju da sačuva vojnu neutralnos­t. Nije vojna neutralnos­t nešto gde vi možete da kažete: „Mi smo neutralni i nemamo čime da se branimo” - rekao je Vulin.

Upitan o nabavci vojne opreme, ministar odbrane je rekao da se o tome razgovara. - Mi razgovaram­o.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia