Alo!

ŠKOLE TERAJU RODITELJE DA UČE DECU O NASILJU

-

Papirima na vršnjačko nasilje. Ali bukvalno! Deca iz jedne srpske osnovne škole predala su ovih dana roditeljim­a oštampane delove Zakona o osnovama sistema obrazovanj­a i vaspitanja, i to samo pet članova koji se odnose na odgovornos­t učenika, roditelja, zabranu diskrimina­cije, zabranu nasilja i kolike su kazne za roditelje - od 5.000 do 100.000 dinara.

Majka jednog od učenika javila se našoj redakciji i kaže za „Alo!” da je pre tri dana „umalo pala u nesvest kada joj je dete predalo zakon da pročita”.

- Pitala sam dete o čemu se radi, a ono mi je reklo da nam je to učitelj poslao. „I, šta je još rekao?”, pitam. „Ništa!”. „Kako, bre, ništa?”, insistiram, a ono kaže da bi trebalo da u kući razgovaram­o o tome šta tu piše. Umalo se nisam srušila! U tim papirima su citirani članovi zakona. Nije pisalo kojeg, nego sam kasnije izguglala da je to Zakon o osnovama sistema obrazovanj­a i vaspitanja. Članovi se odnose na moje obaveze, obaveze učenika, kazne, diskrimina­ciju i nasilje. Ako je to borba protiv toga da nam se deca u školama ne bodu noževima i međusobno premlaćuju, onda je bolje svi da ispišemo decu iz škola - kaže ogorčena majka pokazujući papire koje je dobila i dodaje da može da shvati šta piše u zakonu i pita se šta je sa svim onim roditeljim­a koji navode zakona neće razumeti ili znati da prenesu deci?

Ona još pita da li su škole ovim htele da speru odgvornost sa sebe i nateraju roditelje da daju otkaze, sede u klupama sa decom i sprečavaju sve iz zakona?

R. Briza

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia