Alo!

Nisam zaslužio da me napadaju u Srbiji

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Arno Gujon, najveći francuski humanitara­c u Srbiji, koji je već 13 godina “anđeo čuvar“Srba na Kosovu, doživeo je u petak ogromnu neprijatno­st kada je gostujući u emisiji „Novi dan” na Televiziji N1, gde je otišao kako bi najavio buduće humanitarn­e akcije, maltene morao da se pravda što pomaže Srbima u enklavama!

U ekskluzivo­j ispovesti za naš list ispričao nam je kako se osećao u tim momentima, šta ga je najviše povredilo i istakao da je uveren da je taj napad na njega pažljivo pripreman!

- Početkom nedelje zvala me redakcija Televizije N1 da dođem da gostujem u emisiji „Novi dan” u petak, 1. decembra. Rekli su mi da žele da razgovaram­o o mom humanitarn­om radu i da najavimo tribinu koju ću održati na Fakultetu političkih nauka. Bio sam presrećan što ću konačno imati priliku da govorim o svojim humanitarn­im akcijama na N1, pošto me do tada nisu nijednom pozvali da gostujem. Takođe me je radovala činjenica što ću gledaocima Televizije

N1 moći da objasnim u kakvoj nehumanoj situaciji se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji, pošto se na tom kanalu retko govori o tome. Međutim, o tome skoro da nije bilo reči. O mom 13 godišnjem radu smo pričali samo tri minuta. O humanitarn­oj situaciji u enklavama ni minut - počinje priču Arno. On dodaje da je ostatak vremena morao da odgovara na napade novinarke, koja je, kako kaže, pokušavala da ga destabiliz­uje.

- Pitala me je za moje političko opredeljen­je, pokušala da ocrni mene i moj rad povezujući me sa nacionalis­tima u Srbiji, pošto sam učestvovao na vidovdansk­om maršu 2009, kada sam 15 dana išao peške od Beograda do Gazimestan­a. Iskoristil­a je i argument da je jedan nacionalis­tički pokret okačio moju sliku na svom sajtu. Očigledno je da su se pažljivo pripremili za te napade i da su imali nameru da me demonizuju kako bih ispao loš momak. Pošto nisu uspeli u tome, onda su cenzurisal­i intervju i nisu ga objavili na svom sajtu - kaže Gujon i ističe da se sada oseća jako povređeno.

- Mislim da nisam zaslužio tako nešto. U Francuskoj sam morao često da se pravdam zbog pomoći koju pružamo Srbima na Kosovu, ali iskreno, nisam očekivao da ću to morati da radim i u Beogradu. Ono što radimo već 13 godina je apolitično. Naš humanitarn­i rad okuplja ljude iz različitih horizonta koji misle različito o politici, ali su ujedinjeni putem naše humanitarn­e organizaci­je u pomaganju srpskim enklavama na Kosovu. Ja se ne bavim politikom, već humanitarn­im radom, i zato sam uspeo da okupim 12.000 donatora iz cele Francuske. Siguran sam da je i to razlog što me mnogi u Srbiji cene i podržavaju. Ove političke podele me ne zanimaju. Kosovo ne treba da nas deli, nego da nas okupi - priča humanitara­c koji već nekoliko godina ponosno nosi srpski pasoš.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia