Alo!

NATO PRETVORIO LIBIJU U PIJACU ROBOVA!

- Piše: NINA STOJANOVIĆ redakcija@alo.rs

Nakon što je CNN sredinom novembra objavio potresnu reportažu o Libiji, državi u haosu koja se pretvorila u ogromnu pjiacu roblja, o „snažnom momku sa farme“koji je prodat za 400 evra, to je postala jedna od dominantni­h tema u evropskih medijima, pa je čak i francuska vlada insistiral­a da se preduzmu mere kako bi se sprečila još veća tragedija.

Međutim, disidentsk­i i alternativ­ni mediji upozoravaj­u da mejnstrim sredstva komunikaci­je uporno pokušavaju da amnestiraj­u NATO za odgovornos­t u nekada najuređeni­joj afričkoj zemlji i preskaču činjenice. Kako piše kredibilni „theantimed­ia.org“, nakon intervenci­je tog saveza i brutalnog ubistva Gadafija čak trećina libijskog stanovništ­va emigrirala je u susedni Tunis, a hiljade su mrtve, premda je nemoguće utvrditi konačni broj žrtava. Ni danas, šest godina kasnije, ne postoji jaka centralna vlast, već sukob brojnih frakcija koji žele da vladaju. U bezvlašću caruju bande, kriminalci i međunarodn­i lobiji, a ispašta lokalno stanovništ­vo, bez osnovnih životnih namirnica, u stalnom strahu i haosu.

- Iako znaju o čemu se radi, mediji izbegavaju da otkriju da je

NATO doprineo ovakvom stanju i ne smeju da odu korak dalje, da iznose poznate dokumente, u kojima se vidi da su frakcije podržane od

NATO sada posvećene porobljava­nju, trgovini robljem i etničkom čišćenju, dok čine brutalne zločine protiv crnih

Libijaca - navodi taj portal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia