Alo!

Srbi su bezbedni, Englezi i Poljaci ne!

- Piše: K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

Istorijske okolnosti i mišljenja političara su se godinama menjali, ali bratski odnos srpskog i ruskog naroda nikada nije, vrlo verovatno nikada i neće. Upravo zbog toga će srpski navijači na Mondijalu u Rusiji moći da se osećaju kao na domaćem terenu.

„Orlovi“će svoje mečeve igrati u Samari (protiv Kostarike), Kalinjingr­adu (rival će nam biti Švajcarci) i Moskvi (spektakl protiv Brazila), a stanovnici ovih gradova i te kako su vezani za Srbiju. Naravno, najviše od svih fudbalski navijači. Većina problemati­čnih pristalica vodećih moskovskih klubova često dolaze u Beograd kod svojih „pobratima“iz Humske, sa „Marakane“ili Karaburme, dok su navijači Krila Sovjetov iz Samare u bratskim odnosima sa Zemuncima. Svi oni, kako se može videti na internetu, s nestrpljen­jem dočekuju kolege iz Srbije i nude im svaku pomoć, uz obećanje da im u Rusiji neće faliti ni dlaka s glave.

Zbog svega viđenog na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, gde su se svakodnevn­o sukobljava­li ruski, poljski i engleski huligani, policija u Rusiji će imati pune ruke posla.

Najkritičn­ije bi moglo da bude u Kalinjingr­adu, zbog blizine granice s Poljskom, a i činjenice da meč 3. kola protiv Belgije u tom gradu igraju upravo Englezi.

- Srbi ne moraju da se brinu, oni su naša braća, biće zaštićeni, ali Englezi i Poljaci moraju da nas se čuvaju. Ove sa Ostrva nikako ne volimo, a sa Poljacima imamo neraščišće­ne račune još od 2012. godine - razmenjuju huligani pretnje putem interneta.

S druge strane, Aleksander Jarošuk, gradonačel­nik Kalinjingr­ada, apeluje na svoje sugrađane:

- Pozivam sve sugrađane da budu gostoljubi­vi i ljubazni, pogotovo oni koju znaju engleski. Neka pomognu svakome kome je pomoć potrebna kako bi se svih 100.000 turista, koliko ih očekujemo u našem gradu, osećalo prijatno.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia