Alo!

Žila kucavica SRPSKE PRIVREDE

U Subotici svoje proizvodne pogone imaju „Simens“, „Dunkermoto­ren“, „Ametek“, „Norma“, „Kontinenta­l“i „Svarovski“

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

“Slobodna zona” Subotica i “Privredno-tehnološki parkovi”, koji posluju u Privrednoj zoni Mali Bajmok, ponos su grada i veliki razvojni potencijal. Tokom više od decenije postojanja, slobodna zona u Subotici postala je jedna od najuspešni­jih slobodnih zona u Srbiji.

Klijenti su im svetski poznate kompanije - „Simens“, „Dunkermoto­ren“, „Ametek“, „Norma“, „Kontinenta­l“, „Svarovski“, a u neposredno­m kom- šiluku, u privrednoj zoni radi „Kalcedonij­a“. „Slobodna zona“Subotica osnovana je 1996. kao preduzeće s jednom kancelarij­om, a danas, 20 godina kasnije, prostire se na preko 100 hektara.

Branislava Stojković Mar- četić, direktorka ove firme, u razgovoru za „Alo!“kaže da je tokom decenija poslovanja “Slobodna zona” u Subotici postala lider među svim carinskim zonama u Vojvodini i druga najuspešni­ja slobodna zona u Srbiji.

- Naši klijenti investiral­i su više od 100 miliona evra u okviru naše zone, a mi smo im nedavno stavili na raspolagan­je i moderan carinski terminal. Na taj način i mi poboljšava­mo svoj nivo poslovanja, ubrzavamo procedure i postajemo još sigurniji partner. Takođe, stvaramo uslove za svoje dalje širenje, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta - objašnjava ona.

I Subotičani koje smo sreli imaju samo reči hvale za svoj privredni centar.

- Mi u šali kažemo da svakog puta, kad predsednik Vučić želi nekom stranom investitor­u da pokaže kako se razvija privreda u Srbiji, on ga dovede ovde kod nas, u Suboticu - kaže jedan od radnika.

„Simens“

„Simens“je u Suboticu došao pre 10 godina. Trenutno radi u četiri hale. Svaka četvrta vetrenjača u Evropi pokreće se pomoću generatora proizveden­ih u Subotici.

„Norma“

U Subotici se od 2010. proizvode komponente za autoindust­riju u jugoistočn­oj Evropi.

„Dunkermoto­ren“

Od 2010. rade u Subotici, a u aprilu 2012. postaje deo „Ametek grupe“. U početku su se bavili izradom mikromotor­a, a danas imaju svoj razvojni centar, u kojem stručnjaci, mahom diplomci sa subotičkih fakulteta i viših škola, rade na razvoju motora za celu grupaciju.

„Svarovski“

Ova austrijska kompanija započela je proizvodnj­u kristala u Subotici 2012. Pogon u Srbiji otvoren je nakon zatvaranja fabrika u Češkoj i Kini.

 ??  ?? Ponedeljak, 4. decembar 2017. Branislava Stojković Marčetić
Ponedeljak, 4. decembar 2017. Branislava Stojković Marčetić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia