Alo!

Beograd pripada BEOGRAĐANI­MA!

Projekat „Da se radi i gradi po tvom!” omogućava da se čuje svačiji glas

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Gradonačel­nik Beograda Siniša Mali predstavio je danas novi projekat grada - „Da se radi i gradi po tvom!”, koji ima za cilj da Beograđani­ma pruži mogućnost da učestvuju u procesu odlučivanj­a o tome kako žele da njihov grad izgleda u budućnosti.

Mali je na konferenci­ji za štampu rekao da je reč o projektu na kojem se radi već duže vreme, a koji treba da obezbedi veće učešće građana u odlučivanj­u o tome kako treba da izgledaju opštine i grad.

„Kada smo preuzeli upravljanj­e gradom, obećali smo da ćemo biti transparen­tna gradska uprava, i od prvog dana su sekretarij­ati i gradske vlasti otvorene za građane svakodnevn­o i sa njima rešavamo probleme. U proteklom periodu slušali smo građane, gradili i donosili odluke zajedno sa njima, kada je bilo reči o boji autobusa, kada je trebalo da se odredi ime pojedinih ulica, ali i koje boje treba da budu infotable“, objasnio je on.

Gradonačel­nik je istakao da je danas trenutak da se krene korak dalje i gradske vlasti žele da se svaki glas, glas svakog građanina Beograda čuje, te da im se da mogućnost da glasaju za projekat koji smatraju da je najvažniji za njihovu opštinu i njihov grad.

Prema njegovim rečima, grad je izdvojio 200 miliona dinara za taj projekat, a svaka opština koja je deo projekta, njih 16 od 17, koliko ima Beograd, izvojiće po 10 miliona

dinara.

Predlozi za projekte i glasanje će, kako je objasnio, biti mogući putem „Beokom“aplikacije, a takođe će moći i da se predlažu projekti putem anktenog listića, u svakoj opštini koja učestvuje u realizacij­i.

„Sve te ideje ćemo staviti na beogradski portal i dati mogućnost da građani glasaju. Ideje koje budu imale najviše glasova sprovešćem­o

u delo”, najavio je Mali.

Učešće građana u odlučivanj­u imaju samo još neke svetske metropole, istakao je Mali i dodao da je to veliki i važan korak, jer grad pripada svakom građaninu. Ukoliko se projekat bude pokazao uspešnim, iz godine u godinu će sve više novca biće izdvajano u te svrhe.

Mali je precizirao da su sve opštine bile pozvane da učestvuju u projektu, a da se samo opština Novi Beograd nije odazvala.

„Pretpostav­ljam da je gospodin Šapić imao nešto važnije od toga da omogući da se glas građana čuje. Međutim, mi ćemo kao grad izdvojiti novac za Novi Beograd i daćemo mogućnost da građani i te opštine odlučuju o projektima”, rekao je on.

Mali je kazao da projekat nije ograničen rokom i da će se dati mogućnost da svako preda svoj predlog, te da će, kada se bude konstatova­lo da predloga više nema, početi glasanje.

 ??  ?? Potreban strateški partner Ideje sa najviše
glasova sprovešćem­o
u delo
Potreban strateški partner Ideje sa najviše glasova sprovešćem­o u delo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia