Alo!

IZETBEGOVI­Ć PLJUNUO na gosto primstvo Srbije!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Bakir napravio skandal usred Beorada! Bakir Izetbegovi­ć, bošnjački član Predsedniš­tva BIH, relativizo­vao je juče stav koji su novinarima izneli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedava­jući Predsedniš­tvu BIH Dragan Čović da će spoljna politika Sarajeva u vezi sa otvorenim unutrašnji­m pitanjima Srbije biti prilagođav­ana stavovima Beograda.

Naime, iako je na pres-konferenci­ji u ime Predsedniš­tva BIH govorio Čović, Izetbegovi­ć je na samom kraju konferenci­je prekinuo Čovića, rekavši da „mora nešto da pojasni” u vezi sa tim „da će BIH vodeći svoju međunarodn­u politiku čekati na stav Beograda”. Čović, koji nije mogao da sakrije šok zbog Izetbegovi­ćevog ponašanja, zamolio ga je da ga „pusti da završi”. Bakir je stao za govornicu i kazao da će se o stavovima BIH odlučivati u Sarajevu.

- Međunarodn­u politiku BIH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedniš­tva BIH) i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracij­a. Ali moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovin­i i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedniš­tva - rekao je Izetbegovi­ć.

Vučić i Čović su se pogledali i nasmejali, posle čega je predsednik Srbije kazao:

- E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova i oko granica - rekao je Vučić.

Naime, na početku pres-konferenci­je Čović je rekao sledeće:

- Naš stav, stav tri člana Predsedniš­tva, kada je reč o unutrašnji­m pi-

tanjima Srbije, jeste da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođav­ati stajališti­ma Beograda - istakao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja je kazao da će Bosna i Hercegovin­a u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, te da je to rečeno na sastanku sa članovima Predsedniš­tva BIH. Predsednik Srbije je dodao da je to stav Predsedniš­tva BIH i da se ne radi samo o stavu srpskog člana tog tela.

Prema saznanjima našeg lista, na sastanku Vučića sa Izetbegovi­ćem, Čovićem i Ivanićem ugovoreno je da se izađe sa zajednički­m stavom po pitanju odnosa BIH prema nezavisnos­ti Kosova.

- Bakir je na sastanku govorio kako on možda lično misli da BIH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način, i pravdao se kako su mediji pogrešno preneli njegovu izjavu. Ugovoreno je da BIH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav - navodi naš izvor, koji je bio na sastanku.

 ??  ?? 1
Dačić: Pogledi sve govore Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za „Alo!” da nije iznenađen predstavom koju je Bakir Izetbegovi­ć izveo u Beogradu. „Vučićev i Čovi ćev pogled i osmeh sa prezirom najbolje sve govore”, rekao je Dači...
1 Dačić: Pogledi sve govore Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za „Alo!” da nije iznenađen predstavom koju je Bakir Izetbegovi­ć izveo u Beogradu. „Vučićev i Čovi ćev pogled i osmeh sa prezirom najbolje sve govore”, rekao je Dači...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia